1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tulivuoren hiipumisesta ei vielä merkkejä

Etelä-Islannin Eyjafjöll-tulivuoren purkaus voi jatkua vielä pitkään. Viron geologiakeskuksen johtavan seismologin Heidi Soosalun mukaan purkauksen kestoa on vaikea arvioida. Johtava seismologi ei kuitenkaan usko, että vuoren purkaus jatkuu enää kauan yhtä voimakkaana.

Tulivuoren tupruttelulle ei loppua näkynyt 16. huhtikuuta. Kuva: Reuters-TV

Tutkijan mukaan merkkejä purkauksen hiipumisesta ei vielä ole näkyvillä. Soosalu arvioi purkauksen kestävän vielä ainakin muutamia päiviä. Vielä lauantaina tulivuori syöksi tuhkaa taivaalle.

Jään alle tulivuoren huipulle on avautunut arviolta kaksi kilometriä pitkä rako, josta purkautuu yhä kivisulaa eli magmaa. Kivisulan reagoidessa jään kanssa syntyy voimakas räjähdys, joka aiheuttaa korkean tuhka- ja höyrypatsaan.

- Aktiivisuus on jäätikön alla ja 1 000 - 1 200 asteinen kuuma magma sulattaa shokkimaisesti jäätikköä, kuvailee Soosalu.

Tilanne voi kehittyä moneen suuntaan

Purkauksen kulkua voi tässä vaiheessa vain arvailla. Tilanne voi jatkua ennallaan, jolloin tuhkaa tupruaa tulivuoresta ilmakehään vielä päiviä.

Toisen mahdollisuuden mukaan vuoresta purkautuva kiviaines voi muodostaa pienen vuorennyppylän purkauskohdan juurelle, jolloin magma ei enää olisi suorassa kosketuksessa jäätikköön. Tämä tyrehdyttäisi tuhkapatsaan voimakkaan leviämisen. Soosalu muistuttaa, että tulivuori päättää itse mitä tekee.

- Nythän voi tapahtua myös niin, että se rauhoittuu omia aikojaan. Tietysti huonossa tapauksessa voi jäätikön alle avautua uusia rakoja. Jos hyvin käy, rajuin vaihe voi sen verran rauhoittua, ettei se uhkaa kauempia alueita.

Joidenkin arvioiden mukaan tulivuoren purkaus voisi kestää jopa vuoden. Voimakkaaseen purkaukseen tutkija ei kuitenkaan usko.

Tulivuori antanut merkkejä vuoden 2010 alusta

Eyjafjöll on tutkijan mukaan Islannin mittakaavassa rauhallinen tulivuori. Vuoren aiemmat purkaukset ovat olleet varsin pieniä. Maalis-huhtikuun purkaukset eivät tulleet tukijoille yllätyksenä, sillä vuoren maanjäristyksiä on seurattu pitkään.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Eyjafjöll-tulivuori alkoi purkautua, ja purkauksen seurauksena vuori syöksi höyryä ja tuhkaa yli kahdeksan kilometrin korkeuteen. Edellinen tulivuoren purkaus tapahtui 20. maaliskuuta Eyjafjöllin vieressä, mutta purkaus oli varsin maltillinen.

Katlan aktivoituminen myös mahdollinen uhka

Tutkijat tarkkailevat nyt Eyjafjöll-tulivuoren tilannetta, mutta vilkuilevat samalla olkansa yli läheistä Katlaa, joka on yksi kolmesta Islannin aktiivisimmista tulivuorista.

Ylipaine aktiivisella vuorella saattaa laukaista aktiivisuuden toisella vuorella. Tutkijat tietävät myös, että vuorien välissä on kytkös.

Viimeisin episodimainen purkaus vuorilla oli vuonna 1821, jolloin ensin purkautui Eyjafjöll ja kaksi vuotta myöhemmin Katla. Soosalun mukaan Katlan tiedetään purkautuvan pari kertaa vuosisadassa.

- Katlan parasta ennen –päivämäärä on ajat sitten mennyt. Eyjafjöllin maanjäristysten paine voi tyrkkiä Katlaa hereille, sanoo tutkija.

Katlan purkaus saattaa tutkijan mukaan olla pahimmassa tapauksessa huomattavasti voimakkaampi ja kauaskantoisempi kuin Eyjafjöllin, sillä maan sisällä oleva magmasäiliö on suurempi ja magman purkautumispaine on kovempi. Katlan katolla on myös paksumpi jäätikkö kuin Eyjafjöllillä.

Tämä purkautuminen aiheuttaisi jopa tämän hetkistä voimakkaamman tuhkapilven Euroopan ylle.

Toisaalta Katlan mahdollinen purkaus voi jäädä niin pieneksi, ettei se jaksakaan sulattaa kaikkea jäätä vuoren päältä.