Obama: USA ottaa johdon Haitissa

Yhdysvallat antaa Haitille sata miljoonaa dollaria hätäapua ja määrä tulee kasvamaan, presidentti Barack Obama sanoi torstaina pitämässään televisiopuheessa. - Kyse on Yhdysvaltain johtajuudesta ja siitä, että Haitia ei unohdeta, presidentti vakuutti. Obama sanoi määränneensä, että kaikkien viranomaisten on pidettävä Haitia ykköskohteena.

Ulkomaat
Puisto täynnä ihmisiä Port-au-Princessa.
Sadat haitilaiset kokoontuivat turvaan julkisiin puistoihin menetettyään kotinsa Port-au-Princessa.Orlando Barria / EPA

Obaman mukaan apua on jo matkalla, mutta kaiken perille saaminen tulee viemään vielä päiviä.

Yhdysvalloista tuhansia sotilaita

Yhdysvallat lähettää Haitiin 3 500 sotilasta auttamaan järistyksen uhreja. Sotilaat lähettää 82. laskuvarjodivisioona. Ensimmäiset sata sotilasta saapuvat Haitiin torstaina.

Haitiin saapuu myös 2 200 merijalkaväen sotilasta. Lentotukialus Carl Vinsonia odotetaan Haitin vesille tänään.

Sotilaiden mukana tulee raskasta raivauskalustoa, jonka puute on hidastanut pelastustöitä.

Haitiin on Yhdysvalloista matkalla myös 300 hengen ryhmä lääkintähenkilökuntaa. Valmiustilassa Yhdysvalloissa on yli 10 000 henkeä.

Viikonvaihteessa Haitiin lähtee sairaala-alus USNS Comfort. Aluksella on tuhat sairaspaikkaa.

Clinton: Uhreja kymmeniä tuhansia

Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan Haitin maanjäristyksen uhrien määrä tulee nousemaan kymmeniin tuhansiin. - Tämä katastrofi vaikuttaa kolmeen miljoonaan ihmiseen. Kymmeniä tuhansia rakennuksia on sortunut. Tiedämme, että uhreja tulee olemaan kymmeniä tuhansia, Clinton sanoi NBC-televisioyhtiön haastattelussa.

Haitin Punainen Risti arvioi torstaina, että uhriluku on 45 - 50 000.

Port-au-Princen sairaalan ruumishuoneelle on tuotu puolitoistatuhatta ruumista. - Emme tiedä, kuinka monta ruumista on vielä tulossa, sanoi sairaalan johtaja Guy LaRoche.

Kaupungissa ruumispussit ovat loppuneet, ja Kansainvälinen Punainen Risti on lähettänyt 3000 uutta pussia.

60 avustuskonetta laskeutunut

Port-au-Princen lentokentälle on kahden päivän aikana laskeutunut noin 60 konetta, jotka ovat tuoneet avustustarvikkeita ja noin 2000 avustustyöntekijää, kertoo lennonvalvomosta Yhdysvaltain ilmavoimien eversti Ben McMullin.

Yhdysvaltain siviili-ilmailuviraston mukaan uusia koneita ei voida toistaiseksi lähettää, koska kentällä ei enää ole tilaa eikä polttoainetta paluulentoihin. Koneita ehti laskeutua mm. Kiinasta, Ranskasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista.

Pullonkaulana on myös puute lastausvälineistä. Kiinalaisen avustuskoneen purkaminen kesti kuusi tuntia.

Kaupungilla Punainen Risti ja Lääkärit ilman rajoja ovat avanneet loukkaantuneiden hoitopisteitä, joihin tulvii hoitoa tarvitsevia potilaita. Lääkintähenkilökunnan ja -tarvikkeiden puute on edelleen huutava.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan pääavun pitäisi saapua viimeistään torstai-iltana, koska leikkaukset pitää saada käyntiin 48 tunnin kuluessa loukkaantumisesta.

Ryöstely jatkuu kaduilla

- Pääosa väestöstä on ollut ilman ruokaa eilisen ja tämän päivän, kertoo YK:n WFP-järjestön Haitin edustaja Charles Vincent. - Tänään on jaettu 2 400 ruoka-annosta, mikä on pisara meressä.

WFP:n varastoissa ruokaa on pariksi viikoksi - mikäli ryöstäjät pystytään pitämään loitolla. Kaupungissa ryöstely alkoi heti järistyksen jälkeen. Kohteina ovat romahtaneet rakennukset, kaupat ja säiliöautot.

Port-au-Princessä noin kolmetuhatta poliisia ja rauhanturvaajaa yrittää pitää järjestystä. Myös YK:n rauhanturvaajat partioivat kaduila sekä vartioivat lentokenttää ja satamaa.

Virolaispoliisi pelastui raunioista

YK:n tiedottajan mukaan ainakin 36 YK:n työntekijää on kuollut Haitin järistyksessä. Kuolleet ovat sotilaita ja poliiseja. Vajaat 200 työntekijää on yhä kateissa, heidän joukossaan YK:n Haitin johtaja Hedi Annabi ja hänen varamiehensä Luis Carlos da Costa.

Torstaina YK-rakennuksen raunioista pelastettiin hengissä virolainen poliisi Tarmo Joeveer. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon luonnehti pelastumista ihmeeksi. Henkivartijana toiminut Joeveer käveli paikalta omin jaloin. Hän on hoidettavana argentiinalaisessa sairaalassa Port-au-Princessa.

Lähteet: YLE Uutiset