YLE Haitissa: Lohduton näky

Erittäin vaikeat olosuhteet jatkuvat edelleen Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä, vaikka maanjäristyksestä on jo kulunut useampia päiviä ja apua on alkanut tulla. YLEn toimittajan Paula Vilénin mukaan näky kaupungissa on lohduton.

Ulkomaat
Nuori nainen ojentaa kätensä ilmaan. Ihmisiä kokoontunut kaupan edustalle ottamaan vastaan sieltä varastettua tavaraa.
Shawn Thew/EPA

- Täytyy sanoa aivan suoraan, etten ole nähnyt ikinä mitään vastaavaa. Olin myös Aasian tsunamissa, mutta siellä tuho oli vain rannikkoalueella. Nyt täällä tuho on pyyhkäissyt yli koko kaupungin. Kerrostalot ovat kutistuneet pieniksi kuin tulitikkuaskit, autot ovat jääneet sortuneiden talojen alle, puhumattakaan ihmisistä, Vilén sanoo.

Lauantaina Port-au-Princeen saapuneen Vilénin mukaan aamu valkeni aurinkoisena, mutta juuri muuta kaunista kaupungista ei löydy.

- Kaupungin yllä leijuu pistävä ihmisten eritteiden, poltetun roskan ja kalman haju. Ihmiset yöpyvät taivasalla, koska pelkäävät mennä taloraunioihinsa tai sitten ei ole enää jäljellä mitään, mihin mennä.

Suurin osa ihmisistä asuu Port-au-Princessa edelleen taivasalla, koska pelkäävät jälkijäristyksiä. Koska iso osa kaupungin rakennuksista on sortunut tai sortumisvaarassa, ei rakennuksissa ole muutenkaan turvallista oleilla.

Avun kestäminen luo turhautuneisuutta

Avun kestäminen on luonut kaupunkiin turhautuneisuutta.

- Kärsimättömyyttä ja turhautuneisuutta on ilmassa. Eilen juttelin miehen kanssa, joka sanoi, että tämä on merkki rasismista. Miehen mielestä, kun on kyseessä tällainen Haitin kaltainen pieni kehitysmaa, tuntuu kuin heidän ihmisensä eivät olisi samanarvoisia ja siksi apu tulisi hitaammin, Vilén sanoo.

Hiljalleen apu on kuitenkin alkanut virrata eteenpäin kaupungin lentokentältä. Vilén kertoo, että aiemmin lauantaina lentokenttä oli täynnä avustustarvikkeita, mutta myöhään illalla tavaroita saatiin vietyä jo eteenpäin.

Vain satelliittipuhelin toimii kunnolla

Kaupungissa ei ole sähköä eikä internetyhteyksiä. Parhaiten ulkomaailmaan toimii satelliittipuhelinyhteys. Joillakin kaupungin asukkailla on oma generaattori, jolla sähköä ja valoa saadaan yön pimeyteen. Niidenkin käyttöä tosin säästetään.

- Yö oli säkkipimeä, sillä sähköä ei kaupungissa juuri ole. Nekin, jolla generaattori sähköä jauhaisi, säästivät yön polttoainetta. Näin tehtiin myös meidän majapaikassamme, joten teimme töitä otsalampun valossa. Työssämme meitä säesti ulkoa kuuluva kaupunkilaisten laulu. Katastrofin keskellä pieni pala kauneutta, Vilén kuvaa kaupungissa vietettyä yötä.

Haitista on kerrottu, että väkivalta tekee olot entistä vaarallisemmaksi. Vilén kertoo, ettei hän ole kokenut suoranaista väkivallan uhkaa.

- Ihmiset ovat kovin kiinnostuneita. He kyselevät, miten aiomme auttaa heitä, hän sanoo.

Pikkukylien kohtalo hämärän peitossa

Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat monta kertaa päivässä. Haitin hallitus on virallisesti laskenut 20 000 ruumista, lisäksi on sukulaisten ja avustusjärjestöjen löytämiä uhreja. Samaan aikaan kokonaisten pikkukaupunkien ja kylien kohtalo on yhä hämärän peitossa.

YK:n tiedottajan mukaan Haitin tiistainen maanjäristys on pahin maailmanjärjestön kohtaamista katastrofeista.

Nälänhätä näkyy epätoivona avustusjärjestöjen ruuanjakelupisteissä. Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki, kuinka elintarvikkeista kamppailtiin viidakkoveitsin, kun Yhdysvaltain helikopteri pudotti avustuspaketteja täydelle urheilustadionille.

Moni pääkaupunkilainen yrittää nyt Port-au-Princen sietämättömistä oloista järistysalueen ulkopuolelle Haitissa, mutta myös rajan yli Dominikaaniseen tasavaltaan ja muualle Amerikoihin. Kanada kertoo nopeuttavansa niiden haitilaisten maahanmuuttolupien käsittelyä, joilla on sukulaisia Kanadassa. Myös vireillä olevia haitilaislasten adoptioita käsitellään nopeutetusti.

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina, että laittomasti saapuneet haitilaiset saavat oleskella vapaasti puolitoista vuotta.

Lähteet: YLE Uutiset