Haitin järistys jätti kymmeniätuhansia lapsia orvoiksi

Kymmenettuhannet lapset ovat menettäneet vanhempansa Haitin maanjäristyksessä. Useat maat ovat ottamassa orpolapsia Haitista. Muun muassa Yhdysvallat on luvannut päästää maahan tuhansia orpoja.

Ulkomaat
Kodittomia lapsia peseytyy säiliöstä kaatamansa veden alla kadulla Port-au-Princessä.
David Fernandez/EPA

Haitin maanjäristysalueella vaeltaa kymmeniätuhansia orvoksi jääneitä lapsia, kansainvälinen orpolapsien auttava SOS-järjestö arvioi.

- Suurin osa heistä elää taivasalla, järjestön työntekijä Elizabeth Rodgers arvioi.

Monille avustusjärjestöille orpolapset ovat myös kasvava ongelma. Kun loukkaantuneet lapset ovat saanet apua, järjestöillä ei ole paikkaa, minne orpolapset vietäisiin uusien potilaiden tieltä. Useat lapset ovat vain muutaman kuukauden ikäisiä, eikä heillä ole mitään selviämisen edellytyksiä yksin.

- Mitä me teemme heille, kun olemme hoitaneet heidät?, israelilaisen telttasairaalan lääkäri Assa Amit ihmetteli tuhoutuneessa pääkaupungissa Port-au-Princessä.

Tuhannet orpolapset haetaan ulkomaille

Yhdysvallat on päästämässä maahan ainakin väliaikaisesti tuhansia orpolapsia.

Ensimmäiset 53 orpolasta tuotiin Yhdysvaltoihin tiistaina. Suurin osa lapsista on alle 4-vuotiaita. Monet heistä kärsivät nestehukasta ja ripulista.

- Heitä ollaan kuljettamassa bussilla sairaalaan tarkastukseen, Pittsburghin lastensairaalan tiedottaja kertoi.

Useat Yhdysvaltoihin tuoduista pienokaisista oli lapsia, jotka oli jo hyväksytty adoptiojonoon. Yhdysvallat aikookin nopeuttaa etenkin adoptioprosessiin jo hyväksyttyjen lasten pääsyä maahan.

Käytännössä amerikkalaisten vanhempien ei tarvitse käydä läpi kaikkia adoptioon liittyviä paperitöitä Haitin viranomaisten kanssa. Vanhempien ei tarvitse esimerkiksi odottaa, että pahoin rampautunut viranomaisjärjestelmä hankkisi adoptiolapselle passin.

Myös monet muut maat nopeuttavat haitilaisten lasten adoptiota. Hollanti on lähettänyt Haitiin tilauslentokoneen hakemaan yli sata adoptioprosessissa olevaa lasta. Myös Ranska, Espanja ja Belgia aikovat nopeuttaa haitilaislasten adoptiota.

Aikaisemmat katastrofit jättäneet useita orvoiksi

Jo ennen maanjäristystä Haitissa oli noin 380 000 lasta orpo- tai ryhmäkodeissa.

Osa lapsista oli menettänyt vanhempansa aikaisemmissa luonnontuhoissa. Hirmumyrskyt ja tulvat ovat koetelleet Haitia usein viimevuosina. Hirmumyrsky iski Haitiin vuosina 2008, 2005 ja 2004. Ihmisiä on kuollut usein myös pahoissa tulvissa, jotka ovat vaivanneet Haitia lähes joka toinen vuosi 2000-luvulla.

Lähteet: AP, AFP