Haitin raunioista pelastettu yli 120 eloonjäänyttä

Etsintäryhmät jatkavat yhä työtä Haitin järistysalueella. Kansainväliset pelastusryhmät ovat kaivaneet raunioista elossa 121 ihmistä. Keskiviikkona pelastustyöt keskeytyivät hetkeksi voimakkaan jälkijäristyksen säikäyttäminä.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijä etsii maanjäristyksen uhreja raunioista  Port-au-Princessä.
Eteläafrikkalainen pelastustyöntekijä etsi maanjäristyksen uhreja Port-au-Princessä keskiviikkona.Tiago Petinga / EPA

Yli 50 kansainvälistä ryhmää on etsinyt elonmerkkejä romahtaneista rakennuksista. Heidän lisäkseen paikalliset asukkaat ovat kaivaneet tuntemattoman määrän omaisiaan esiin.

Pääkaupungissa Port-au-Princessä naapurit löysivät 11-vuotiaan elossa olevan tytön sortuneen rakennuksen alta.

Yksi pelastusryhmä löysi elossa 12- ja 7-vuotiaat lapset rakennuksesta, josta oli siihen mennessä löydetty useita ruumiita. Yhtä onnekas ei ollut lasten äiti eikä kolmas lapsista.

Äskettain elossa löydettyjen joukossa on myös 23 päivän ikäinen tyttö, jonka ranskalainen pelastusryhmä sai ylös raunioista Jacmelin kaupungissa.

Meksikolaiset ja eteläafrikkalaiset pelastajat iloitsivat puolestaan löytäessään hengissä 70-vuotiaan naisen.

Väistämättä nämä ilonaiheet loppuvat pian.

Kahdeksan päivän takainen maanjäristys tuhosi suuren osan pääkaupungista, surmasi arvioiden mukaan yli 100 000 ihmistä ja jätti puolitoista miljoonaa ihmistä kodittomaksi.

Jälkijäristys herätti pelkoa

Keskiviikkona sattunut, Richterin asteikolla 6,1:n jälkijäristys keskeytti hetkellisesti pelastustöitä. Se sai myös lääkärit ja potilaat pakenemaan yliopistollisesta sairaalasta. Pääkaupungissa Port-au-Princessä olevan suomalaisen avustustyöntekijän mukaan järistys aiheutti ilmeisesti jonkin verran aineellisia tuhoja.

Luterilaisen maailmanliiton maaohjelman johtaja Sylvia Raulon mukaan järjestön työntekijät ovat kuulleet järistyskeskuksen lähellä asuvilta, että jo ennestään vaurioituneita taloja on romahtanut.

Port-au-Princen Petionvillen alueella asuva Raulo kertoo heränneensä aamun järistykseen, jota hän kuvaa pitkäksi ja voimakkaaksi.

Kaupunkiin jäävien suojattomuus huolettaa

Viime viikon maanjäristyksen jälkeinen avustustyö näyttää sujuvan Port-au-Princessä osin melko hyvin. Silti merkittävät määrät avustustarpeita seisoo varastoissa ja osa on ohjattu naapurimaahan Dominikaaniseen tasavaltaan.

Raulon mukaan vedenjakelu alkaa jo toimia.

- Toimistomme lähellä olevilla suurilla kokoontumisalueilla on alettu myös kerätä jätteitä, Sylvia Raulo kertoo.

Hän on silti huolissaan kadulla asuvien tilanteesta, kun ihmisiä siirtyy joukoin rauniokaupungista kohti maaseutua.

- Osa ihmisistä haluaa jäädä asumaan kotitalojensa läheisyyteen. Kun paljon ihmisiä lähtee nyt pois, paikalle jäävät pienemmät ryhmittymät ovat selvästi aiempaa suojattomampia mahdolliselle ryöstelylle.

Satama aukeaa taas liikenteelle

Avustustarpeiden pääsyä niitä tarvitseville saattaa vauhdittaa sataman avaaminen. Haiti nimittäin ilmoitti avaavansa maanjäristyksessä vahingoittuneen pääsatamansa perjantaina. Pääkaupunki Port-au-Princen sataman toiminnan toivotaan palaavan normaaliksi kolmessa viikossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan satamassa on kuitenkin jo keskiviikkona nähty ranskalainen laiva purkamassa lastia järistysten uhreille.

Yhdysvaltojen puolustusvoimien avustustyötä valvovan kenraaliluutnantti Ken Keenin mukaan kuluneen viikon aikana on tehty arvioita siitä, että lasteja on turvallista purkaa satamassa.

Sataman avaamisen toivotaan vauhdittavan avustusten pääsyä niitä kipeästi tarvitseville maanjäristyksen uhreille. Apu on kulkenut uhreille tuskallisen hitaasti, koska avustuskuljetusten pääsy Haitin pääkaupungin Port-au-Princen lentokentälle on ollut vaikeaa ja laskeutumislupia on rajoitettu.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset