1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomen alueoopperoilta puuttuu yhteistyö

Suomen alueoopperakenttä on hajanainen. Alueoopperoiden toiminta on usein riippuvaista vetäjistä, joten toiminnan aktiivisuus vaihtelee. Yhteistä valtakunnallista tiedotusta ja markkinointia ei ole. Vain osa maakuntaoopperoista kuuluu Suomen Oopperaliittoon.

kulttuuri
Sotilas oopperan lavalla lauluroolissaan, vaaleapukuinen neito pitää hänen olkapäästään kiinni.
YLE

Suomen Oopperaliitolla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia toimia yhdistävänä tekijänä ei puolilla Suomea toimivien oopperayhdistysten välillä. Kulttuuriministeriön antama apu Suomen Oopperaliitolle lakkasi noin kymmenen vuotta sitten, sillä ministeriö on päätynyt tukemaan yksittäisiä alueoopperoita. Oopperaliiton ainoaksi tulonlähteeksi ovat jääneet jäsenyhdistysten maksamat jäsenmaksut.

Jäsenmaksuilla pystytään pitämään yllä ainoastaan kuorolaisten kurssitoimintaa ja nettisivua, joka sisältää jäsenyhdistysten osoitteet. Liiton puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja toimivat luottamushenkilöinä talkoopohjalta.

Suomen Oopperaliiton varapuheenjohtaja Turkka Mannisen mukaan jäsenyhdistyksille ja niiden kuorolaisille pyritään järjestämään koulutusta rahapulasta huolimatta.

- Oopperaliiton toiminta ei ole niin laajaa kuin aikaisemmin, sillä ministeriön sille antama tuki on hyvin vähäistä. Ministeriön kanta on ollut se, että tuki annetaan suoraan alueelle, Turkka Manninen sanoo.

Suomen Oopperaliiton hajaannuksella on jo pitkä historia

Oopperaliiton hajaannus juontaa juurensa 1990-luvun puoliväliin, jolloin suurimmat alueoopperat erosivat siitä. Esimerkiksi Oulun oopperayhdistys tekee mieluummin yhteistyötä Sibelius-Akatemian ja Suomen Kansallisoopperan kanssa, kertoo Oulun oopperayhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Rounioja.

- 1990-luvun alussa Oopperaliitossa yritettiin luoda kriteeristöä valtion avun jakamista varten, mutta se koettiin pienemmissä oopperayhdistyksissä eriarvoistavaksi. Tässä vaiheessa suurimmat Oulun, Tampereen ja Vaasan yhdistykset erosivat Suomen Oopperaliitosta, Rounioja sanoo.

Alueoopperat kaipaisivat apua koordinointiin

Alueoopperat toimivat toisiltaan pimennossa, ja usein samaa oopperaa on tehty eri puolilla Suomea samanaikaisesti. Koordinointiin kaivataankin kentällä Oopperaliiton panostusta. Tiedotuksesta ja markkinoinnista olisi apua pienille oopperayhdistyksille, joilta tämän alan ammattitaito puuttuu.

Myös Oopperaliiton ylläpitämä ja rahoittama laulajien solistipankkitoiminta on loppunut kokonaan. Jokainen oopperayhdistys joutuu nyt hankkimaan itse solistinsa.

Alueoopperoiden toiminta on usein riippuvaista muutamista karismaattisista johtohenkilöistä, joten toiminnan aktiivisuus vaihtelee. Aiemmin ahkerasti oopperaa tuottaneet Turku, Mikkeli ja Kuopio eivät nykyisin toimi aktiivisesti. Sen sijaan oopperaa tehdään parhaillaan Jyväskylässä, jossa Verdin Macbeth saa ensi-iltansa uudenvuodenaattona.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Paula Nurmentaus

Lue seuraavaksi