Lumenkaato mereen jatkuu Helsingissä vielä pitkään

Helsinki ei pääse vielä pitkiin aikoihin eroon lumen kaatamisesta mereen. Helsingin käytetyin lumen kippauspaikka on Hernesaaressa eikä sille ole löydetty korvaavaa tilaa. Hernesaaren asuntorakentamisen jälkeen lumenkaatopaikka kuitenkin poistuu.

lumi
Lunta kaadetaan mereen Hernesaaressa Helsingissä.
Lunta kaadetaan mereen Hernesaaressa Helsingissä.Yle/ Jukka Koski

Lumenkaadosta mereen on kiistelty Helsingissä pitkään. Suurimpana ongelmana ympäristökeskus on pitänyt lumenkaadon mukanaan tuomia roskia.

Vuosaareen on kaavoitettu uusi kippauspaikka, mutta sen rakentamista ei ole toistaiseksi aloitettu. Rakennusvirasto on kiirehtinyt uuden kaatopaikan rakentamista, sillä Helsingin nykyiset lumen vastaanottopaikat eivät riitä runsaslumisina talvina.

Mikään lainsäädäntö ei kiellä lumenkaatoa mereen.

– Pitäisi todistaa että lumi on täysin kelvotonta mereen, mutta kun haitta-ainepitoisuuksia kun on tutkittu, niin siellä on vain jonkin verran päästöjä, kertoo ympäristötarkastaja Paula Nurmi.

Lunta viedään myös Viikin lumenkaatoaltaaseen ja Kyläsaaren jätevesitunneliin, mutta niihin mahtuu vain murto-osa Hernesaareen kipattavasta lumesta. Puhdistettu jätevesi johdetaan mereen putkia pitkin.

Hakaniemen siltojen alla on myös lumenkaatopaikka, mutta se ei ollut viime vuonna käytössä. Myöskään Rajasaaressa olevaa varapaikkaa ei ole otettu käyttöön.

– Ne ovat kumpikin liikenteellisesti huonoja paikkoja. Hakaniemen sillanalus on siksikin hankala paikka, että vedenvirtaaman ei riitä siellä, kertoo rakennusviraston projektipäällikkö Ville Alatyppö.

Lähteet: YLE Helsinki