1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkönkulutus

Sähkönkulutus syöksyy jouluna hirmulukemiin

Valkeakosken Energia ja Leppäkosken Sähkö varautuvat uusiin sähkön kulutuksen ennätyksiin. Kulutushuippu syntynee jouluaattona iltapäivällä. Kinkunpaiston ja saunomisen lisäksi kova pakkanen tuo verkkoon kuormitusta lämmityksen vuoksi.

Kuva: YLE / Timo Leponiemi

Huipputeholukemista huolimatta sähköyhtiöt eivät opasta kansalaisia säästötoimiin tai sähkön kulutuksen porrastamiseen. Yhtiöiden mukaan tehoa riittää ja laitteet kestävät kylmää.

- Samanaikaista kinkun paistoa ja saunomista voi olla hyvä välttää, jos se on mahdollista. Kuormitushuipun kannalta asiaa ei kuitenkaan koeta suureksi ongelmaksi, eikä esimerkiksi näiden asioiden erikseen tekemiseen enää suoranaisesti ohjeisteta, sanoo Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen.

Toisin oli ennen, kun kuormitushuippu näkyi hinnoissa.

- Suurimpana riskinä on mahdollinen myrsky, jota on ennustettu. Jos sellainen tulee, silloin saattaa olla edessä ongelmia, Koskinen sanoo.

Sähkö kallistuu Valkeakoskella

Valkeakosken Energia korottaa sähkön myyntihintoja tilapäisesti. Hinnat nousevat ensi vuoden alussa kolmen kuukauden ajaksi noin kuudella prosentilla.

Perusmaksut eivät kuitenkaan nouse. Huhtikuussa hinnat palautuvat nykyiselle tasolle. Toimitusjohtaja Timo Honkasen ennakkotietojen mukaan vuodesta 2010 on odotettavissa poikkeuksellisen hankala tappiovuosi.