1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Keskiaikainen nukketeatteriperinne herää henkiin Turussa

Turussa on elvytetty vanhaa nukketeatteriperinnettä, jossa joulukuvaelma esitetään kolmikerroksisella, kirkkoa muistuttavalla näyttämöllä. Vertep-näyttämö on ortodoksikirkon traditio, joka oli vähällä kadota neuvostoaikoina.

kulttuuri
Vertep-näyttämön yksi kerros, jossa on ryhmä nukkehahmoja.
Nukketeatteri Taiga-Matto / Risto Metsälä

Vertep-näyttämön kolme kerrosta esittävät maailman eri tasoja, kertoo Satu Tirkkonen nukketeatteri Taiga-Matosta.

- Ylin kerros on taivas, jossa ovat Maria, enkelit ja Jeesus-lapsi. Keskikerros on maan päällinen, ja alimmassa kerroksessa esiintyivät keskiajalla pirut ja muut hurjemmat hahmot.

Perinteinen vertep-näyttämö tuo torneineen ja koristuksineen mieleen goottilaisen kirkon. Näyttämö valaistiin kynttilöillä.

- Meidän näyttämömme muistuttaa enemminkin suomalaista puukirkkoa, Tirkkonen sanoo.

Myös esitys on hieman modernisoitu versio perinteisestä vertep-joulukuvaelmasta. Taiga-Maton kuvaelmassa kertojana on aasi, viattomuuden symboli.

Joulunäytelmien juuret ovat keskiajalla

Raamatun kertomuksiin perustuvia joulunäytelmiä esitetään ympäri maailman. Belgiassa nukketeatterit esittävät joulun aikaan näytelmää kuningas Herodeksen verilöylystä.

Meksikossa niin kutsuttujen pastorela-joulunäytelmien päähenkilöinä ovat itämaan tietäjät, jotka joutuvat vastakkain itsensä paholaisen kanssa. Suomessa laulavat tiernapojat.

Joulunäytelmien takaa löytyy keskiaikainen mysteerinäytelmän perinne. Mysteerinäytelmien tarkoitus oli välittää Raamatun kertomuksia kansalle, joka ei osannut lukea tai ymmärtänyt kirkonmenojen latinaa. Aluksi näytelmiä esittävät papit, myöhemmin kaupunkien ammattikillat.

Satu Tirkkosen mielestä vuosisatoja vanha perinne tuo syvyyttä nykypäivään.

- Vertep-näyttämöllä on urat, joita pitkin keppinuket liikkuvat. Nuken liike on melko hidas, joten äänimaailmaan ja puheilmaisuun täytyy saada elämää ja rytmiä. Toisaalta hitaus tekee tunnelmasta maagisen, vangitsevan, Tirkkonen kuvailee.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Sarianna Kankkunen

Lue seuraavaksi