1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulukauppa siivitti lehtimainontaa

Joulukaupan vilkastuminen on piristänyt lehtimainontaa. Viime vuonna yritykset vähensivät mainontaa taantuman vuoksi, mutta tänä vuonna mainostajat ovat taas uskaltaneet lisätä markkinointiaan.

talous
Lehtimainontaa.
Yle / Derrick Frilund

Sanomalehtimainonta väheni viime vuonna yli viidenneksen taantuman seurauksena. Vielä alkuvuonna mainostajat olivat varovaisia markkinoinnissaan, mutta ennusteet joulukaupan kasvusta ovat saaneet lehtimainonnan kovaan loppukiriin.

32 sanomalehden omistamassa Kärkimediassa joulukuun mainosmyynti kasvaa arviolta neljänneksen viime vuodesta. Joulun menekki ei kuitenkaan riitä nostamaan koko vuoden mainosmyyntiä taantuman kuopasta.

- Marraskuuhun saakka kasvuprosentit olivat vielä yksinumeroisia, mutta nyt joulukuun osalta nähdään todella kovia kasvuprosentteja. Meidän ennustettu kasvu on noin 25 prosentin luokkaa, mikä on sanomalehtibisneksessä todella kova luku, iloitsee Kärkimedian myyntijohtaja Vesa Railamaa.

Mainostajien painotukset muuttuvat

VTT:n tekemän selvityksen mukaan lehtien sivumäärät ja painopalvelujen kysyntä vähenivät taantumassa. Lehtimainonnan arvellaankin vähentyneen pysyvästi taantuman jäljiltä.

- Todennäköistä on, että lehtimainonnan taso asettuu pysyvästi entistä alhaisemmalle tasolle, koska mainostajat siirtävät panostuksiaan digitaalisiin kanaviin, toteaa tutkija Hannele Antikainen.

Mainosmies valaa kuitenkin uskoa tulevaan joulumyynnin rohkaisemana.

- Sähköiset kanavat ovat tulleet merkittävämpään rooliin kuin mitä ne aikaisemmin olivat. Mutta kyllä joulukuun kehitys mielestäni kertoo siitä, että kauppa luottaa edelleenkin perinteisiin kanaviin, Railamaa pohtii.

Mainostajille tehdyn kyselyn mukaan ensi vuonna mainontaan sijoitettavat markkinoinnin lisäeurot suunnataan sähköisiin jakelukanaviin. Mainostajien liiton barometrin mukaan 40 prosenttia mainostajista aikoo lisätä markkinointipanostuksiaan ensi vuonna. Kasvua odotetaan verkkomainonnan lisäksi mobiilimainonnassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Keränen

Lue seuraavaksi