1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. akut

Vanhat uskomukset eivät päde nykyakkuihin

Kun lahjapaketista kuoriutuu akkukäyttöistä kulutuselektroniikkaa, alkaa monessa perheessä tinka siitä, miten laite ladataan käyttökuntoon. Vanha ohje 16 tunnin ensilatauksesta ei pidä enää kutiaan uudenaikaisten akkujen kanssa. Myös ohje akun kuluttamisesta loppuun viimeiseen pisaraan on aikansa elänyt.

Kuva: YLE Tampere

Modernien litium-ioniakkujen lataaminen eroaa vanhanmallisten nikkeli-metallihydridiakkujen lataamisesta. Uudenaikainen akku ei vaadi pitkiä ensilatauksia, muistuttaa ylitarkastaja Mika Toivonen Tukesista.

- Litium-ioni ja litiumpolymeeriakkujen latausajat ovat lyhyempiä. Lataamisessa pitää noudattaa annettuja ohjeita.

Litium-ioniakut ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina kulutuselektroniikassa, kuten esimerkiksi kännyköissä.

Akun tyhjäksi päästäminen voi olla haitallista

Monen akkulaitteita käyttävän korvissa kaikuu myös kehotus käyttää akku loppuun ennen lataamista. NiMH-akkujen yhteydessä puhutaan muisti-ilmiöstä. Jos akkua ei välillä purkanut tyhjäksi, sen kapasiteetti heikkeni. Li-ion-akuissa tätä ilmiötä ei ole.

- Purkamista ei akun varauskyvyn ylläpitämiseksi enää tarvita. Niiden käyttömukavuus on huomattavasti parempi, Toivonen toteaa.

Pikemminkin tilanne on päinvastoin. Li-ion-akku voi jopa rikkoontua, jos se pääsee liian tyhjäksi.

- Syväpurkaminen voi aiheuttaa sen, että varauskyky heikkenee huomattavasti. Useimmissa akuissa on kuitenkin syväpurkamisen estämiseksi suojapiirejä, jotka estävät sen, että akku ei purkaudu liian pieneen varaustilaan.

Moni ladattava pienoisakku vanhaa mallia

Nikkeli-metallihydridiakkujakin markkinoilta kuitenkin löytyy. Niiden kohdalla vanhat ohjeistukset ovat kuitenkin paikallaan. Esimerkiksi monet ladattavat paristoa muistuttavat pienoisakut ovat NiMH-akkuja.

Modernit latauslaitteet kuitenkin helpottavat käyttäjän arkea, ylitarkastaja Mika Toivonen muistuttaa.

- Näille akuille on älykkäitä latauslaitteita, jotka ylläpitävät akkujen varauskykyä.

Vaaratilanteiden taustalla usein käyttäjän virhe

- Ottaen huomioon kuinka yleisiä akkukäyttöiset laitteet ovat, niiden käyttö on osoittautunut erittäin turvalliseksi, ylitarkastaja Mika Toivonen toteaa.

Monen vaaratilanteen taustalta löytyykin käyttäjän virheellinen toiminta.

- On käytetty vaurioitunutta akkua tai vääränlaista laturia.

Toivonen muistuttaakin, että vaurioitunut akku on aina poistettava käytöstä ja latauksessa on varmistuttava laturin soveltuvuudesta laitteelle.