Hanki kattaa hautausmaat

Lunta on tänä jouluna tavallista enemmän, ja kunnon hanki verhoaa myös hautausmaata. Jouluaaton perinteinen haudoilla käynti vaatii tänä vuonna jonkin verran kahlaamista. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautausmailla on kuitenkin pääkäytävät aurattu, vakuuttaa hautaustoimen päällikkö Markku Mannerkorpi.

hautausmaat
Haudoilla käydään tänä jouluna muistamassa läheisiä talvisissa tunnelmissa.
Haudoilla käydään tänä jouluna muistamassa läheisiä talvisissa tunnelmissa.YLE / Devy Nagalingam

- Kaikki ns. karttakäytävät on hyvin aurattu, eikä haudoille johtavilla pikkukäytävilläkään ihan kauhen syvät hanget ole. Ilmatieteen laitoksen mukaan hautausmaalla on lunta 22 senttimetriä. Joten kunnon varusteissa haudoille kyllä pääsee, sanoo Mannerkorpi.

Hän toteaa, että haudoille johtavia pikkukäytäviä on täysin mahdoton kaikkia puhdistaa lumesta, sillä seurakuntayhtymän hautausmailla on kaikkiaan noin 65 000 erillistä hautaa.

Mannerkorpi neuvookin laittamaan jalkaan pitkävartiset saappaat, jotta selviää kuivin jaloin. Häni muistuttaa, ettei matkaan missään nimessä nappaskengissä kannata lähteä. Myös pienellä lapiolla on käyttöä haudoille pyrkiessä.

Mannerkorven mukaan hautausmaan parkkialueet on aurattu ja lumet poistettu, joten tilaa pitäisi olla.

-Tosin turkulaisilla on jouluperinteenä tulla hautausmaalle heti joulurauhanjulistuksen jälkeen, ja silloin on kyllä tungosta. Uusia parkkipaikkoja on kuitenkin runsaasti Turun hautausmaan Skanssin puoleisella alueella, vinkkaa Mannerkorpi.

Hän toteaa, että hautausmaalla päällimmäisenä tunteena on nyt ihastus, koska lumen verhoama maisema on äärettömän kaunis.

- Jouluyönä kun tuhannet kynttilät valaisevat hautoja, täällä näyttää todella satumaiselta, sanoo Mannerkorpi.

Lähteet: YLE Turku