Tampereen uusi edustusauto palasina Mobiliassa

Hulppea luksusauto Windsor deluxe Chrysler vuosimallia 1951 on tällä hetkellä perin riisuttuna Kangasalla automuseo Mobilian entisöintihallissa. Ennen pitkää se pääsee edustuskäyttöön ja kyydissä kulkevat silloin Tampereen kaupungin vip-vieraat.

autot

Auton taival Mobilian pukille on ollut pitkä. Autolla on ajettu vuoteen 1973, jolloin se tuli Tampereen kaupunginmuseon haltuun.

Vuosikymmenien ajan auto on odottanut parempaa aikaa varaston perällä, mutta nyt on tullut aika palauttaa se alkuperäiseen loistoonsa.

- Auton entisöinnissä ollaan nyt purkuvaiheessa. Auton "konehuone" on tyhjennetty ja maalataan uuteen uskoon. Moottori sinänsä on ihan käyttökunnossa, mutta auton sähkötoitä on edessä reippaasti. Myös auton sistustus odottaa verhoilua, kertoo projektientistäjä Kari Ryttyläinen.

- Uusien osien hankinta on työlästä. Osia on haettava netistä ja etsittävä myös muilta autoharrastajilta. Auton jarrut on jo saatu uusittua, joten alamäkiajoa tällä voisi jo kokeilla. Auto kääntyy ja pysähtyy, Ryttyläinen nauraa.

Edustusauto palaa paraatipaikoille

Mobilian museomestari Tommi Aromaan mukaan autoa alunperin käytettiin Lielahdessa sijainneen J. W. Enqvist Oy:n tehtaan johtajien edustuskäytössä.

- Auto on aikanaan Tampereen katukuvassa ollut huomiota herättävä ilmestys. Muistitiedot kertovat, että sen kyydissä on johtajien ja heidän vieraidensa lisäksi kuljetettu myös johtajien lapsia koulumatkoilla, kertoo Aromaa.

Chryslerin entisöiminen vie vielä kuukausia, mutta aikanaan se otetaan Tampereen kaupungin edustuskäyttöön ja sen musta kiilto kääntää varmasti päitä jatkossakin Tampereen katuja kulkiessaan.

- Auton entisöiminen on iso haaste ja työtä riittää. Auton peltiosat ovat kuitenkin melko hyvässä kunnossa ja jatkossakin edustusauton väri on ehdottomasti musta. Aikaisintaan loppukesästä vuonna 2011 tulee valmista, arvioi entistäjä Kari Ryttyläinen.

Lähteet: YLE Tampere