1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulu alkoi aamuhämärissä Turun kauppahallissa

Perinteinen joulun vastaanotto keräsi jälleen tuhatpäisen yleisön Turun kauppahalliin varhain aattoaamuna. Harrastunnelmaisen hiljentymishetken jälkeen alkoi vilkas viime hetken kaupanteko.

kauppahallit
Valojen sytyttyä hartaan aamutilaisuuden jälkeen Turun kauppahallin tiskeillä kävi jälleen kova kuhina.
Valojen sytyttyä hartaan aamutilaisuuden jälkeen Turun kauppahallin tiskeillä kävi jälleen kova kuhina.YLE / Jouni Koutonen

Yleisö hiljentyi aamuseitsemältä jouluiseen tunnelmaan Tekniikan laulun esittämien perinteisten joululaulujen myötä. Kuoroa johti Pekka Salminen, ja puheen piti Turun tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Heimo Rinne.

Joulun vastaanotto on perinteisesti kerännyt halliin runsaasti jouluun valmistautuvaa väkeä, vuodesta riippuen 1 500 - 3 000 henkeä. Tänä vuonna ulkona paukkunut kireä, reilun 20 asteen pakkanen verotti jonkin verran yleisöä.

– Ensimmäistä kertaa minun historiani aikana jouduimme pitämään hallin lämmityslaitteet päällä tilaisuuden aikana, sillä muuten olisi tullut liian kylmä. Aamulla hallissa sisällä oli vain 13 astetta lämmintä, ihmetteli kauppahalliyhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Samsten.

Markku Salmista ja Pauliina Hämäläistä napakka pakkanen ei kuitenkaan saanut jättämään harrasta aamuhetkeä väliin. Pauliinalle kokemus oli ensimmäinen.

– En ole ennen ollut täällä, että oli mukava tulla katsomaan. Tuli mukava, jouluinen tunnelma, kuoro lauloi hienosti ja puhe oli hyvä, makusteli Pauliina Hämäläinen.

Liki pimennetty kauppahalli oli Markku Salmiselle tutumpi kokemus; hän muisteli käyneensä lähes joka joulu reilun kymmenen vuoden ajan aattoaamun tilaisuudessa.

– Pakkanen varmaan jonkin verran verotti väkeä, monesti on ihan täynnä, mutta nyt oli halli puolillaan, arvioi Salminen.

Viime hetken hankinnat vielä ennen joulurauhaa

Aamuhetken jälkeen kauppahallin valot sytettiin jälleen, ja tiskeillä alkoi vilkas viime hetken kaupanteko. Moni oli joulukalaa hakemassa, toisella tiskillä etsittiin poronlihaa, ja teet ja mausteetkin kiinnostivat monia. Lahjatavaraliikkeen kassallakin kävi vielä kuhina.

Myös Pauliina Hämäläisellä ja Markku Salmisella oli vielä muutamia hankintoja tehtävänä, ja sen jälkeen suunnataan periturkulaiseen tyyliin Vanhalle Suurtorille joulurauhan julistusta seuraamaan.

– Joulurauhasta ei luovuta pakkasesta huolimatta, ja sen jälkeen syödään! Muuten käydään sukulaisissa, ja haudoilla käymme varmaan tapaninpäivänä, arveli Salminen.

Turun kauppahallin aamutilaisuudessa annettiin myös tunnustusta ansioituneille hallikauppiaille. Parhaana yrityksenä palkittiin Sakari Grandellin pitämä Kado-Sushi -ravintola.

Hallin kotikokki -yritystä pyörittävä Helena Uusimäki palkittiin puolestaan hallin positiivisimpana henkilönä. Hän iloitsi saamastaan tunnustuksesta yhdessä Heidi-miniän kanssa.

– Sain kutsun tullla tänne aamuseitsemältä, ja arpa osui nyt positiivisimpana henkilönä minun kohdalleni! Hienolta tuntuu, positiivisuus kantaa elämää, iloitsi Uusimäki valintaansa, joka oli kylläkin äänestyksen, ei arvan tulos.

Anopin saamasta arvonimestä iloinnut Heidi kertoi parivaljakon suuntaavan nyt viimeisten ostosten tekoon.

– Haapasieniä ja tuoretta leipää pitää vielä saada. Muuten alkaa olla joulupöytä kunnossa!

– Me ollaan vähän tällaisia, kun ollaan ruoka-alan yrittäjiä, niin suutarin lapset ilman kenkiä -meininki, mutta nyt se joulupöytä alkaa olla valmis, nauroi Helena Uusimäki iloisesti ja suuntasi miniänsä kanssa hallin vilinään niitä viimeisiä tarpeita etsimään.

Lähteet: YLE Turku / Jouni Koutonen

Lue seuraavaksi