Koululaiset korkkaavat nettiäänestämisen kevään varjovaaleissa

Eduskuntavaalien alla kouluissa pidettävissä nuorisovaaleissa kokeillaan tänä keväänä verkkoäänestämistä. Netin välityksellä pääsevät äänestämään yläkoulujen, ammattikoulujen ja lukioiden oppilaat. Pilottihankkeen onnistuminen voi vauhdittaa nettiäänestämisen läpimurtoa myös virallisissa vaaleissa.

Kotimaa

Nuorisojärjestö Allianssi järjestää taas eduskuntavaalien alla yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa varjovaalit oikeilla ehdokkailla. Tänä vuonna oppilaat voivat äänestää nuorisovaaleissa myös ennakkoon netin kautta. Kampin keskuksessa hengailevat helsinkiläisnuoret lämpenevät ajatukselle heti.

- Kynnys on paljon pienempi äänestää, jos sen voi tehdä helposti netissä. Kyllä mä ainakin äänestäisin todennäköisemmin, arvelee tuore ylioppilas Miika Korhonen.

Vieressä istuva abiturientti Mila Kostiainen on samoilla linjoilla.

- Varmasti moni kokisi sen paljon helpommaksi, että ei tarvitse lähteä etsimään äänestyspaikkaa. Tosi monella on netti kotona, melkeinpä kaikilla, Kostiainen sanoo.

Koekenttä nettiäänestämiselle

Verkkoäänestyskokeilussa oppilas saa käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla kirjaudutaan äänestyssivulle. Ehdokaslistalta valitaan haluttu numero ja se näpytellään ruutuun, lopuksi klikataan äänestä-kuvaketta.

Nyt tekeillä oleva järjestelmä ei sellaisenaan päädy käyttöön virallisissa vaaleissa, mutta kyse on silti pilottihankkeesta. Nettiäänestäminen otettaneen käyttöön Suomessakin - Viron ja Norjan tapaan - kunhan tietoturva ja vaalisalaisuuden säilyminen pystytään takaamaan.

- Tämä on turvallinen ympäristö testata sähköistä etä-äänestämistä. Nyt saadaan arvokkaita kokemuksia virallisen valtakunnallisen järjestelmän kehittämiseen, sanoo hankkeen käytännön järjestelyistä vastaavan Suomen Verkkodemokratiaseuran toiminnanjohtaja Petteri Piirainen.

Äänestysaktiivisuutta halutaan nostaa

Nettiäänestämisestä toivotaan piristysruisketta juuri nuorten äänestysintoon. Jos nuorisovaalien kokeilu onnistuu, se voi vauhdittaa nettiäänestyksen läpimurtoa Suomessa.

- On kiinnostavaa saada käyttäjäkokemuksia siitä, miten nuoret verkkoäänestämisen kokivat ja että onko äänestäminen mielekkäämpää tutun välineen kautta. Varmasti käyttäjäkokemukset tulevat vaikuttamaan osaltaan siihen, miten asiaa jatkossa arvioidaan. Sen takia yritämme selvittää kokemukset kunnolla nuorisovaalien jälkeen, kertoo oikeusministeriön demokratiayksikön johtaja Johanna Suurpää.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen