1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lavia

Lavia - Suomen tasa-arvoisin kunta

Lavia on tällä hetkellä Suomen tasa-arvoisin kunta, sillä siellä on täsmälleen saman verran naisia kuin miehiäkin - molempia sorttia 999 kappaletta. Kaiken lisäksi kunta on vielä feministikin! Mutta miten pitää luku luvut tasaisina?

Kahden päivän ikäiset kaksoset ottivat sukkalahjoituksen tyynesti vastaan. Kuva: YLE / Toni Pitkänen

Lavian kunta lähetti YLE Satakunnalle joulukortin, jonka kunnanjohtaja Pekka Heinonen oli itse tehnyt. Siinä mainitaan, että kunta on Suomen tasa-arvoisin, sillä 30. marraskuuta siellä oli yhtä paljon nais- kuin miessukupolvenkin edustajia. Kunnanjohtaja Heinonen kuitenkin toteaa, että tasa-arvo on muutakin kuin matemaattinen yhtälö.

- Lavia on mitä suuremmissa määrin tasa-arvoinen kunta. Meillä on naispuolinen kirkkoherra ja koulutoimenjohtaja. Me arvostamme naisia monin verroin enemmän kuin miehiä. Jos ajatellaan tasa-arvoa, olemme itse asiassa aika naisvoittoinen, Heinonen toteaa.

Kyseessä on siis feministinen kunta.

- Kyllä me ukot täällä olemme aika lailla tossun alla. Mutta parempi tossun alla kuin taivasalla.

Miehille partavettä, naisille kaulin

Heinonen toteaa, että miessukupolven edustajana hän toivoisi tietysti naisenemmistöä kuntaan.

- Näkisin mielelläni, että täällä olisi 1898 naista ja kolme miestä (Heinonen toivoo väkiluvun ylittävän 2000 asukkaan rajan, toim. huom.). Heistä kaksi olisi 94-vuotiaita ja kolmas olisin minä, Heinonen nauraa.

Mutta mikä sitten auttaisi asiaan, jotta tasa-arvo pysyisi? Syntyvyys ja muuttoliike kun tuppaavat pahasti muuttamaan lukuja?

- Kyllä me kaikki lavialaiset miehet olemme ajatelleet, että käymme joka toinen päivä suihkussa, ajamme partamme päivittäin, laitamme partavettä ja käytämme shampoota. Jollei sillä saada naisia tähän kylään, niin ei sitten millään. Ei se täällä Laviassa ole tosin sillä tavalla välttämätöntä, koska lavialaiset miehet on muutenkin niin komeita ja luokseensa vetäviä. Se olisi kuitenkin syntyvyyteen positiivisesti vaikuttava tekijä, että keväisin aina silloin tällöin käyttäisi partavettä.

Mitä naisten pitäisi puolestaan tehdä miesten määrän samana pysymiseksi?

- Lähinnä terottaa kaulin, jotta äijät pysyvät huushollissa sisällä. Eli rasvata kaulimen laakerit ja terottaa ne kärjet. Eiköhän sillä aika pitkälle jo pääse.

Sähköt poikki lasten lisäämiseksi

Myös syntyvyys saattaa muuttaa lavialaisten poikien ja tyttöjen määrää. On hieman hankalaa huolehtia, että Laviaan syntyy samanverran kumpaistakin sukupuolta.

- Kaikki vauvat ovat yhtä tervetulleita tänne Laviaan ja niitä saisi toki olla enemmän. Olen ajatellut keskustelevani Vatajakosken sähkön kanssa, että pistäisivät siellä näin pimeänä aikana kello 17 sähkönjakelun poikki ja aloittaisivat uudestaan kello puoli kahdeksan. Näin saisimme syntyvyyden nousuun. Tämä olisi kokeilemisen arvoinen idea ja säästäisi vähän rahaakin.