1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkailijoille Lappi alkaa pian Kuusamosta

Ensi vuonna Kuusamoa ja muuta Koillismaata ryhdytään mainostamaan ulkomailla Lappina. Maakuntien yhteishanke oli kaatua, koska osa Lapin matkailuyrittäjistä on Lappi-nimestä mustasukkaisia.

Kotimaan uutiset

Poro ja revontulet Kuusamon vaakunassa kertovat, että Lapinmailla ollaan ja paikkakunta on muinaista saamelaisaluetta. Hallinnollisesti Kuusamo kuuluu Pohjois-Pohjanmaahan.

Lapin liiton aloitteesta Lapin kunnat ja Koillismaan Kuusamo, Taivalkoski sekä Pudasjärvi aloittavat yhteisen imagohankkeen, jossa alueita markkinoidaan maailmalle Lappina.

- Kansainvälisessä markkinoinnissa olemme Lapland - North of Finland -aluetta. Kotimaan markkinoinnissa voisi ottaa 50-luvulta vanhan mainosfilmin sanat "Lapin esikartano", sanoo Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Brändi pysyy lappilaisilla

Osaa Lapin matkailuyrittäjistä Lappi-nimen käyttö kismittää. Levin kotikunta Kittilä kieltäytyi ensin hankkeesta, mutta suostui sitten valtion, EU:n ja kuntien maksamaan kuuden miljoonan euron mainoskampanjaan. Samalla sovittiin, että Lappi-imagon käyttö sallitaan kuusamolaisille, mutta brändi vain lappilaisille.

- Yhteistyö Kuusamon ja muidenkin matkailukeskusten ja alueiden kanssa on kannatettavaa ja sitä pitää lisätä, mutta tällä Lappi-brändillä ratsastamista emme hyväksy, Levin Matkailun toimitusjohtaja Jussi Töyrylä kommentoi.

Vielä jää nähtäväksi, miten imago ja brändi tosielämässä erotetaan. Yhteishanke säästää kuitenkin julkisia varoja ja tavoite on lisätä ulkomaalaisia turisteja. Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Henrik Karvonen sanoo, ettei kyse ole pelkästään Lapin imagosta.

- Kyse on siitä, että yhteisiä myyntiponnisteluja, markkinointia tehdään yhden nimittäjän alla. Meillä on hyvin samanlaiset tuotteet, samanlainen historiallinen pohja ja on ihan selvää, että näitä asioita on syytä tehdä yhdessä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi