1. yle.fi
  2. Uutiset

30-luku näkyy nyt niin muodissa kuin elokuvissakin

1930-luku näkyy nyt niin elokuvissa, muodissa kuin tanssissa ja kampauksissakin, väittää brittiläinen Independent-lehti.

kulttuuri
Helena Bonham Carter kuningatar Elisabetin ja Colin Firth kuningas Yrjö VI:n rooleissa elokuvassa Kuninkaan puhe.
Laurie Sparham / Speaking Film Productions Ltd.

Yhdysvalloista 1920-luvun lopulta alkanut taloudellinen taantuma heijastui myös Eurooppaan ja romahdutti myös täällä etenkin teollisuustuotannon. Lama auttoi Adolf Hitleriä nousemaan valtaan Saksassa ja Eurooppa eli toista maailmansotaa ennakoivassa ahdistuksessa.

Brittiläiset kulttuurintutkijat näkevät tässä päivässä paljon merkkejä 30-lukulaisuuden renessanssista: hampaiden yhteen puremista, synkkyyttä ja todellisuuspakoa Technicolorin lempeisiin sävyihin.

Brittiläisen The Independent -lehden haastatteleman Itä-Anglian yliopiston tutkijan, Sarah Churchwellin, mukaan jokainen vuosikymmen heijastelee alitajuisesti aikansa tunnelmaa, pelkoja ja ahdistuksen aiheita. Churchwellin mukaan tässä päivässä ja 1930-luvussa on paljon yhtäläisyyksiä.

- Eikä vain taloudellisesti. Molempina kausina on tapahtunut muutoksia ja globaali valta on ollut epävakaata. Taloudellinen taantuma ei näkynyt pelkästään eskapismina, todellisuuspakona, vaan myös ahdistuksena ja masennuksena.

Sussexin yliopiston American tutkimuksen ylidosentti Susan Currel näkee todellisuuden ja fiktion välillä yhtäläisyyksiä.

- Ihmiset haluavat paeta, mutta samalla katsoa todellisuuteen - mitä on tapahtumassa. 1930 myydyin kirja oli Tuulen Viemää ja sehän kertoo aiemmista vaikeista ajoista. Jopa eskapismissa on siis heijastumansa todellisuudesta. Ihmemaa Oz on eskapistinen, pakoa todellisuudesta, mutta se on myös kertomus siitä miten palata siihen mitä oli.

30-luku näkyy elokuvassa suoraan

Colin Firth on saanut jo nyt kehuja ensi kuussa ensi-iltaan tulevasta elokuvasta King's Speech, joka kertoo kuningas Yrjö VI:n noususta valtaistuimelle vuonna 1936. Samalla mukaelma Graham Greenen läpimurtoteoksesta Kiveä kovempi tulee valkokankaille helmikuussa. 30-luvun gangstereiden Brightoniin sijoittuvan elokuvan pääroolissa ovat mm. Helen Mirren, John Hurt sekä Andy Serkis.

Hollywood tuottaa puolestaan valkokankaille 30-luvun radiossa seikkailleen naamiosankarin, Green Hornetin, sekä sarjakuvasankareista Green Lanternin sekä jo pitkään odotetun Tintin. Teatterissa puolestaan Andrew Lloyd Webber tuo näyttämölle musikaalin Ihmemaa Oz.

Myös muoti ja tanssi ammentavat 30-luvusta

Harper's Bazaar -muotilehden mukaan 1930-luvun look on juuri oikea tänään, koska taantuman jälkeisenä aikana ihmiset hakevat muodista klassikoita, kuten raitoja, jotka eivät mene koskaan muodista. Look on elegantti, sofistikoitunut ja erittäin naisellinen. Taloudellisesti haasteellisina aikoina ihmiset näkevät enemmän vaivaa näyttääkseen vastuullisilta ja eleganteilta, mikä puolestaan auttaa nostamaan kansakunnan mielialaa.

Tanssiharrastus on lisääntynyt mm. suositun miltei maailmanlaajuisen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman myötä, mutta todelliset tanssin harrastajat kokeilevat tällä hetkellä maan vetovoimankin haastavaa ja vauhdikasta 30-lukulaista jiven edeltäjää Lindy Hoppia.

Innostus Lindy Hoppia kohtaan on lisääntynyt ainakin Britanniassa parina viime vuonna, samalla kun kiinnostus kaikkea vintagea, burleskia ja kabareeta kohtaan on lisääntynyt, toteaa Independent.

30-luku näkyy myös miesten hiusmuodissa. Miehet olivat 30-luvulla vakavia ja hiukset leikattiin takaa ja sivuilta lyhyiksi. Tähdistä George Clooney ja Tobey Maguire näyttävät samalta kuin aiemmat tyyli-ikonit Robert Montgomery ja William Powell.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi