Saksassa tutkitaan venäläisten myrkytysepäilyä

Saksassa on alettu tutkia epäilyjä, joiden mukaan kaksi Berliinissä asuvaa venäläistä toisinajattelijaa olisi yritetty myrkyttää. Berliinin syyttäjänvirasto kertoo aloittaneensa alustavan tutkinnan asiassa

Ulkomaat

Saksalainen viikkolehti Focus kertoi aiemmin tässä kuussa, että lääkärit olivat mitanneet Berliinissä asuvan venäläispariskunnan elimistöstä vaarallisen korkeita elohopeapitoisuuksia. Pariskunnasta 58-vuotias Viktor Kalashnikov on entinen Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin KGB:n upseeri ja hänen vaimonsa Marina Kalashnikov historioitsija. Lehden mukaan he syyttävät Venäjän hallitusta myrkyttämisestään.

Kalashnikovit ovat työskennelleet 1990-luvun lopulta lähtien toimittajina ja kirjoittaneet artikkeleja, jotka ovat ärsyttäneet Venäjän hallitusta. Pariskunta on asunut viime vuosina eri Euroopan maissa, mm. Ukrainassa, Puolassa ja Virossa. Berliiniin he saapuivat viime syyskuussa.

Focus-lehden mukaan berliiniläissairaalan tutkimuksissa Kalashnikovien verestä on löytynyt jopa 56 mikrogrammaa elohopeaa per litra, kun normaalina voidaan pitää 1 - 3 mikrogrammaa litrassa. Molemmat ovat kärsineet terveysongelmista kuten kovista päänsäryistä, keskittymisvaikeuksista, hiustenlähdöstä ja rajusta laihtumisesta.

Vuonna 2006 Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n eli entisen KGB:n agentti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin radioaktiivisella poloniumilla Lontoossa. Litvinenko tunnettiin tuolloisen presidentin Vladimir Putinin hallinnon kriitikkona. Tapaus syöksi Britannian ja Venäjän suhteet pitkäksi aikaa aallonpohjaan.

Lähteet: AFP, BBC