1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Erikoisjoukkojen poliisi ei ole kuumakalle

Karhu-ryhmän tapainen alueyksikkö hälytetään paikallispoliisin avuksi Oulun seudulla viitisentoista kertaa vuodessa. Pienempiä tehtäviä kentällä tulee eteen joka viikko. Erikoisryhmää työllistävät tyypillisesti kotietsinnät ja piiritystilanteet.

Poliisin erikoisjoukkoihin kuuluva poliisi harjoittelee ampumaradalla

Koko Vati-ryhmä pääsi tositoimiin Oulun seudulla viimeksi lokakuussa, kun ulkomaalainen nuori mies pötki poliisia pakoon pitkin Suomea. Mies jäi lopulta kiinni Pyhäjoella. Myös koti- ja maastoetsinnät sekä piiritystilanteet työllistävät. Vastassa on yleensä aseistettu henkilö.

- Perustilanne on sellainen, jossa on oletettavissa, että on tulossa vakavaa vaaraa. Kyseessä mahdollisesti aseistautunut henkilö, joka on linnoittautunut jonnekin, tiivistää ylikonstaapeli Jyrki Kivirinta Oulun poliisista.

Erityistehtävään voi hakea kuka tahansa kenttäpoliisi. Mukaan pääsee, jos löytyy kovaa kanttia, fysiikkaa ja ammuntataitoa. Tärkeintä on kuitenkin asenne ja maltti, sillä porukassa ei ole vara sooloilla.

- Sanoisin, että ryhmäläiset ovat rauhallisia ja vaatimattomia. He ymmärtävät, miksi he tätä työtä tekevät, ja miksi ovat tähän kouluttautuneet. Kyse ei ole statuksen nostamisesta, vaan puhtaasti ammattitaidon ylläpitämisestä ja kehittämisestä, toteaa ylikonstaapeli Jyrki Kivirinta.

Erikoisryhmällä on myös erikoisvarustus, esimerkiksi aseet ovat järeämpiä kuin muilla kenttäpoliiseilla. Varustukseen kuuluu myös useita rinkkoja ja reppuja, mukana on vaatetta joka säähän, evästä ja muuta tarpeellista.

Lentokonekaappaus polkaisi pystyyn erikoisjoukot

Oululaiset pistivät paikallispoliisissa pystyyn erikoisjoukot jo 1970-luvun loppupuolella, kun kaupungin lentoasemalla tapahtui Suomen ensimmäinen lentokonekaappaus ja Karhu-ryhmän tuloa Helsingistä jouduttiin odottelemaan.

Tällä hetkellä Oulun poliisin erikoisyksikköön kuuluu 15 henkilöä ja 3 poliisikoiraa. Porukka on puolentoista tunnin varoajalla valmis lähtemään paikallispoliisin avuksi minne tahansa vanhan Oulun läänin alueella.

Suomessa toimii 11 paikallista poliisin erikoisryhmää. Nykyään joukkojen koulutus ja organisointi on Poliisihallituksen vastuulla. Ryhmät harjoittelevat vähintään 8 kertaa vuodessa, esimerkiksi armeijan kertausharjoitusten yhteydessä.