1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. säästölippaat

Maailman ainoa fairypossu löytyy Turengista

Turenkilainen Erkki Niemi on matkustellut ympäri maailmaa ja tuliaisostos kartuttaa aina komeaa säästövälinekokoelmaa. Ensimmäinen mehiläisaiheinen säästölipas tarttui mukaan Itävallasta 10. heinäkuuta 1987 - ja siitä se ajatus sitten lähti...

säästölippaat
säästöpossu, jonka kyljessä lukee Ultra Fairy
Tämä possu on ainoa laatuaan. Mainospossu on kuulunut Erkin kokoelmiin jo toistakymmentä vuotta.YLE / Nina Keski-Korpela

Tähän mennessä kokoelmiin on kertynyt 572 erilaista säästöpossua. Kaukaisimpia possuja on tuotu muun muassa Thaimaasta, Etelä-Afrikan Kapkaupungista ja Brasiliasta, mutta tunnearvokkain on vanha, vaatimaton puinen lipas.

Sen Erkki on saanut äidiltään, joka puolestaan oli saanut sen omalta äidiltään, ja hän taas sai sen pienenä Ruotsista. Lipas ajoittuu siis jonnekin 1800-luvulle, mutta tarkempaa aikaa ei Erkki ole harmikseen onnistunut selvittämään.

Kokoelman helmeksi Erkki esittelee astianpesuaineen mainospossun. Sen avulla on kuvattu tuotteen tv-mainoksia niin Helsingissä, Tukholmassa kuin Lontoossakin. Heti nähtyään mainoksen Erkki toiminnan miehenä soitti firman johtajalle Helsinkiin ja kysyi lupaa saada possu kokoelmiinsa. Lupa heltisikin ja niin muhkea posliinipossu komeilee nyt Erkin laajassa kokoelmassa.

Mutta ei tämä töpselinokka ole ainoa uniikkilipas Erkin kokoelmassa. Turenkilainen taiteilija Riitta Tuutti teki Erkille varta vasten kirjanmallisen lippaan Turengin taiteiden yöstä.

Erkin keräilyinto ei rajoitu vain säästölippaisiin. Lisäksi miehen kokoelmiin kuuluu runsaasti julkkisten nimikirjoituksia aina ensimmäisestä lottotytöstä Hilkka Kotamäestä maailmanmestari Mika Häkkiseen. Kokoelmassa on myös noin 13 000 postikorttia, pääsiäissuklaamunien yllätyksiä lähes 300 kappaletta sekä erilaisia mukeja eri puolilta maailmaa. Matkoista syntyy aina myös kattava, monisivuinen päiväkirja kuvineen.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi