Karita Mattilan karaokeneitsyys meni turkulaisravintolassa

Suomen valovoimaisin ja tunnetuin naislaulaja, oopperalaulaja Karita Mattila, palaa kymmenen vuoden tauon jälkeen konsertoimaan kotikaupunkiinsa. Hän esiintyy ensi elokuussa Turun linnan puistossa yhdessä Turun oman basson Matti Salmisen sekä tenori Jorma Silvastin kanssa.

Oopperalaulaja Karita Mattila. Kuva: YLE / Sami Tammi

Karita Mattila kertoi Turussa torstaina tulevasta Viva la Diva! –konsertistaan, joka on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuotta.

Mattila on iloinen päästessään jälleen esiintymään kotiseudulleen, ja kertoo olleensa otettu myös siitä, että saa esiintyä Salmisen ja Silvastin kanssa.

- Haaveeni oli saada rakkaat kollegat vieraiksi, ja molemmille päivä vielä sopi, ja he suostuivat. Kapellimestarina Susanna Mälkki ja orkesterina Turun kaupunginorkesteri! Ei voi olla kuin iloinen, Mattila sädehtii.

Elokuun 19. ja 22. päivänä pidettävien konserttien ohjelmisto on vielä täysin auki. Mattila aikoo paneutua siihen alkuvuodesta.

- Juhlavaa, klassista ja yllätyksellistä mielessä pyörii. Muuta en tässä vaiheessa osaa sanoa. Salminen ja Silvasti varmasti valitsevat haluamansa soolonumerot ja elän toivossa, että laulamme jotain myös yhdessä.

Ei kuitenkaan karaokea

Karaokeyhteislaulua Mattilan konserteissa ei kuitenkaan kuulla. Karaoke nousi esille torstain tiedotustilaisuudessa, kun Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell saapui tilaisuuteen. Lämpimän halauksen jälkeen Mattila muistutti Randellia viime tapaamisesta, jossa he lauloivat yhteisen karaokekappaleen turkulaisravintolassa. Mattila myös paljasti sen olleen hänen ensimmäinen karaokekokemuksensa.

- Innostuin niin paljon siitä, että lauloin monta kappaletta. Karaoke on niin helppoa, Mattila nauraa.

- En yhtään ihmettele, että ammattimuusikot tykkäävät rentoutua karaokea laulaen. Siinä sanat menevät televisioruudussa. Se oli kuin mahlaa sielulle, kun ravintolayleisökin oli siitä innoissaan, Mattila muistelee ilmeisen hauskaa kokemustaan kaupunginjohtajan kanssa.

Isolden tai Elektran aika ei ole vielä

Mattilan ohjelmisto on laaja. Yksi rooleista kuitenkin tippui pois, kun hän päätti ainakin toistaiseksi olla laulamatta Toscaa.

- Perfektionisti kun olen, niin siinä vain en tuntenut onnistuvani tarpeeksi, Mattila pohtii. Kriitikkojen sanat tai yleinen palaute eivät hänen mukaansa olleet syinä päätökseen.

- Ei ne minulle tässä uran vaiheessa todellakaan merkitse yhtään mitään.

Mattilalla ei tässä vaiheessa ole mielessä roolia, jonka hän haluaa erityisesti tehdä.

- On tarjottu uusia rooleja, ja vuosina 2013 ja 2014 niitä tulee. En kuitenkaan haluaisi tehdä uusia rooleja enää edes kerran vuodessa. Rooleja on jo niin paljon, että haluaisin toistaa niitä eri produktioissa. Kun on tehnyt suuren työn opetellessaan niitä, niin haluaisi tehdä niitä eri paikoissa.

- Suhtaudun joihinkin uusiin tarjouksiin edelleen hyvin varovasti. Joidenkin roolien, kuten Isolden tai Elektran kanssa kannattaa odottaa niihin päiviin, kun ei ole enää mitään menetettävää, Mattila naurahtaa.

- Esimerkkejä on paljon, että niiden roolien jälkeen ohjelmisto voi pienentyä. Ne vaikuttavat sillä tavalla ääneen.

Turun vierailut harvassa

Mattila on jälleen päässyt täyteen vauhtiin selkävaivojensa jälkeen. Syksy on sujunut San Franciscossa ja kalenteri on täynnä jo tuleviksi kahdeksi vuodeksi. Kyselyjä on tullut jo vuodelle 2015 asti.

Maailmantähti on haluttu esiintyjä ja tästäkin syystä Turun vierailut ovat olleet vähissä. Mattila myös mieluummin viettää Turun seudulle tulessaan vapaa-aikaa työn sijaan. Syynä on se, että sukulaiset ovat täällä, ja ystäviäkin tulee maailmalla ikävä.

- Johtuen siitä, että Turku on minun kotikaupunkini Suomessa ollessani, niin haluan pitää sen ajan suurimmaksi osaksi vapaana. Varsinkin kun visiitit keskittyvät kesälle, niin olen mieluummin saaristossa, en töissä.

Silti oopperatähti varmasti seuraa tarkkaan Turun onnistumista kulttuuripääkaupunkivuoden hoidossa. Hän pitää mahdollisuuksia hyvinä. Turun voima piilee Mattilan mukaan sen pienessä koossa ja asukasluvussa.

- Vuodesta tulee varmasti omansa näköinen. Varmasti tarjottavana on jotain erilaista, Mattila vertaa aiempiin kulttuuripääkaupunkeihin.