Ilotulitekauppaa käydään aiempaa suuremmilla ruutimäärillä

Ilotulitemarkkinoille on tuotu tänä vuonna erityisen paljon isoja ilotulitteita. Uusi laki sallii jopa kilon painoisten räjähdepatojen myynnin.

ilotulitukset
Minimani-ketjun ilotulitevastaava Marko Suvisalmi kertoo jättipatojen olevan uuden vuoden uutuuksia ilotulitemarkkinoilla.Olli Koski/YLE

Jos nyt myydään kilon räjähteitä, aikaisemmin suurin sallittu räjähtävän massan määrä padoissa oli 200 grammaa. Isoja patatulitteita pidetään turvallisina, koska paikallaan räjäytettävistä padoista ei sinkoile ympäristöön tikkuja tai muita osia. Toisaalta poliisi peräänkuuluttaa erityistä malttia ilotulittamiseen, kun käsissä on isoja ruutimääriä.

Jakajia lisää

Myyntipuolella kilpailu on kovaa, vaikka esimerkiksi Minimani-ketjun myymälöissä ilotulitekauppa käynnistyi vilkkaasti heti aamupäivällä, kertoo Minimanin ilotulitevastaava Marko Suvisalmi.

- Kysyjiä oli jo aamuyhdeksältä, vaikka myynti alkoi kymmeneltä.

- Onhan tämä hyvä sesonkituote, mutta kilpailu on kovaa ja kiristyy entisestään. Myyntipuolelle tulee lisää jakajia, Suvisalmi jatkaa.

Tärkeät varotoimet

Ilotulittamisen varotoimia lisättiin jo viime vuonna. Käyttöaika lyhennettiin aamukahteen, ja suojalasit tulivat ampujille pakollisiksi.

- Monien rakettilajitelmien yhteydessä lasit tulevat myös kaupan päälle. Joka tapauksessa muistutamme jokaisen ostoksen yhteydessä suojalaseista. Ilotulitteiden ostajan on varauduttava myös osoittamaan henkilöllisyytensä, sillä emme myy sädetikkujakaan alle 18-vuotialle, Marko Suvisalmi toteaa.

- Alle 18-vuotiaita löytyy aina ostosjonosta, mutta kyllä he lupaavat tulla takaisin vanhempien seurassa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa