1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rakettien koko kutistui kolmasosaan

Ilotulitusraketit ovat surkastuneet silminnähden pieniksi. Uudet säännöt kieltävät nyt turvallisuussyistä suurten rakettien myymisen. Norjan kaltaiseen rakettien täyskieltoon ei meillä haluttu mennä, vaan suomalainen ampuu rakettinsa tästä lähtien lain pykälät täyttävät suojalasit silmillään.

Ilotulitteita kaupan hyllyllä. Maajussin säpinät -pakkaus etualalla.
Uudet säännöt kieltävät kaikkein suurimmat ilotulitusraketit. Katso YLE Uutisten juttu aiheesta.

Ilotulitusta säädellään Suomessa kahdella rinnakkaisella järjestelmällä. Kaiken pohjana on EU:n pyroteknisten tuotteiden direktiivi, jota voi kuitenkin kussakin EU-maassa jalostaa kansallisilla turvallisuusvaatimuksilla.

Suomessa nämä turvallisuusvaatimukset kieltävät nyt kaikista suurimmat kuluttajaraketit.

- Siellä oli liian jytyjä raketteja, joissa oli jopa 200 grammaa pyromassaa, ja ne on nyt kutistettu enintään 75 grammaisiksi, sanoo Turvatekniikan keskuksen yli-insinööri Harri Roudasmaa.

Isoissa raketeissa oli Tukesin mukaan kaikki liian isoa. Näillä kovaa kulkevilla, painavilla ja lujaa räjähtävillä raketeilla oli taipumus aiheuttaa vakavia tapaturmia sellaisissa tilanteissa, joissa jotain menee pieleen.

Pohjoismaista Suomi noudattelee Ruotsin kanssa samaa turvallisuuslinjaa. Norjassa raketteja ei saa ampua ollenkaan.

Kaverin ampuminen sai loppua

Ilotulitteiden nykyiseltä kieltolistalla löytyy paljon entisiä kansansuosikkeja. Paukkupommeista jäljellä ovat käytännössä enää papatit. Miniraketit kiellettiin toistuvien silmävahinkojen vuoksi, ja samasta syystä entisiä ovat myös pienet roomalaiset kynttilät.

- Miniraketit lentävät holtittomasti, ja pienet roomalaiset kynttilät taas olivat tyypillisesti sellainen tuote, jolla ammuttiin toisia kohti. Niitä annettiin myös pienten lasten käsiin ihan kuin ne olisivat olleet täysin harmittomia pikku tuubeja, Tukesin Roudasmaa sanoo.

Jotain suurtakin on ilotulitteissa vielä jäljellä. Erilaisten patojen koko saa olla nykyään jopa entistä isompi. Patojen yksittäiset putket eivät tosin ole sen suurempia, mutta niitä saa olla enemmän. Isompi pata toimii kauemmin, mutta on samalla myös pienempää kalliimpi.

Laskettelulasit eivät kelpaa ammuskeluun

Uusien sääntöjen mukaan ilotulittaminen loppuu uudenvuodenyönä viimeistään kello kaksi. Neljä tuntia aiempaa lyhyemmästä paukutteluajasta on tuskin kovin suuria kielteisiä seurauksia kenellekään.

Rakettien ampujan on oltava täysi-ikäinen ja selvin päin. Mikään laki ei kuitenkaan määrää ampujalle tarkkaa promillemäärää, joten tätä kohtaa on viranomaisten käytännössä mahdoton valvoa.

Suojalasit sen sijaan kuuluvat nyt lakisääteisiin varusteisiin. Ampujalla ne ovat pakolliset, katsojille suositeltavat. Mitkä tahansa rillit eivät kuitenkaan viranomaisille kelpaa.

- Lasien on oltava henkilösuojaimeksi luokiteltavia. Niiden on oltava suurin piirtein sitä tasoa, mikä riittää puutarhatyökalujen käsittelyyn, ja niissä on oltava CE -merkintä merkkinä siitä, että ne on arvioitu direktiivin vaatimusten mukaisiksi, toteaa Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa.