Järjen käyttö sallittu

Vuosia sitten suomalaisten skeptikkojen perustama tieteellinen yhdistys Skepsis ry pyysi minua tieteellisen neuvottelukuntansa jäseneksi. Kun kerroin asiasta kotona, lapseni kommentoivat, että en ole lainkaan sopiva kyseiseen tehtävään; uskonhan joulupukkiin. Siitä huolimatta lupauduin.

Kotimaa
Virpi Kalakoski
Virpi KalakoskiJouko Keski-Säntti

Skepsis on aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja jäsenet saavat uskoa mihin haluavat. Pääsyvaatimuksena on vain yhdistyksen tarkoituksen hyväksyminen eli halu edistää kriittistä ajattelua ja tieteellistä maailmankuvaa.

Skepsis ry myöntää vuosittain huuhaa-palkinnon sellaiselle taholle, joka on kunnostautunut näennäistieteessä ja yleensä kerännyt siinä sivussa hyvät tuotot.

Kahdeskymmenes huuhaa-palkinto myönnettiin joulukuun alussa Power Balance -rannekkeen maahantuojalle ja myyjille. Palkinnon perusteena oli, että he ovat tuoneet taidokkaasti markkinoille täysin tarpeettoman ja toimimattoman tuotteen. Sitä mainostetaan laajasti valheellisilla mukatieteellisillä väittämillä.

Rannekkeen maahantuoja kertoo, että Suomessa tuotetta on myyty viime vuoden keväästä lähtien noin 30 000 kappaletta. Power Balance -yhtiö arvioi, että 40 euron ranneketta tullaan myymään tänä vuonna maailmalla yli sadan miljoonan euron arvosta. Onneksi tuo silikoniranneke, johon on sijoitettu tinapaperi, on käyttäjälleen vaaraton: haitta jäänee rannekkeesta maksetun rahan menetykseen.

Aina huuhaa ei ole vain vaarattomia taikakaluja. Aikaisemmista huuhaa-palkinnon saaneista löytyy useita ihmisen terveyden ja sairauden kanssa leikkiviä tahoja: Rokotusinfo ry palkittiin yksipuolisesta ja näennäiskriittisestä tiedonvälittämisestä. Apteekkiala on palkittu homeopaattisten tuotteiden tarjoamisesta vaihtoehdoksi tutkimukseen perustuville lääkkeille. Huuhaa-palkinto on myönnetty myös lääkäreille, jotka käyttävät sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa uskomuslääkinnän menetelmiä, vaikkei niitä ole tieteellisesti todennettu.

Uskomushoito ei perustu tieteelliseen näyttöön vaan uskomuksiin. Hoito voi olla vaaratonta, mutta riskit ovat eri luokkaa kuin jonkun hassun rannekkeen kohdalla. Joissain tapauksissa kyseessä on paitsi rahat myös henki, jos vaihtoehtohoidolla korvataan lääkkeet tai jos tutkimaton luonnonlääke sisältää myrkyllisiä aineita.

Jos hoidon antaja ei ole rekisteröity terveydenhoidon ammattihenkilö, hoitoa ei valvo kukaan, ei terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) eikä lääninhallitus. Toisin kuin tutkittujen hoitojen kohdalla, millään taholla ei ole edes tietoa siitä, kuinka usein uskomushoidoista on haittaa ja millaisia vahinkoja on sattunut. Näihin uskomushoitojen ongelmiin heräsi muutama vuosi sitten Lääkäriliitto, joka ryhtyi ajamaan niin kutsuttua puoskarilakia. Se rajoittaisi uskomushoitojen antamista lapsille ja vakavasti sairaille potilaille.

On huuhaa sitten vaarallista tai vaaratonta, näyttää se leviävän tehokkaasti. Yksi keskeinen ryhmä Skepsiksen huuhaa-palkituissa ovatkin tiedonvälittäjät; erityisesti ne tahot, joiden odottaisi välittävän luotettavaa tietoa.

Huuhaa-palkintoja on jaettu arvostetuille kustantamoille ja lehdille valetieteen levittämisestä sekä tieteen ja valetieteen välisen rajan hämärtämisestä. Huuhaa-palkituista löytyy myös kansan- ja työväenopisto, korkeakoulun laboratorio ja tiedekeskus, jotka ovat opettaneet huuhaata tieteen valepuvussa. Myös joitain television asiaohjelmia on huuhaa-palkittu siitä, että epätieteellisiä väitteitä esitetään ilman mitään kritiikkiä ja mystiikka nostetaan tieteen edelle.

Viihde, leikki ja erilaiset näkemykset ovat sallittuja, mutta jos huuhaa puetaan tieteen valekaapuun, kyseessä on asioiden vääristely ja yleisön harhaanjohtaminen.

Kun huuhaa-väitteet alkavat elää omaa elämäänsä, on niitä hyvin vaikea katkaista. Ihmismuisti on huono muistamaan mistä käsitykset ja ajatukset ovat peräisin ja niitä on vaikea epäillä, jos ne sopivat hyvin omiin toiveisiin ja tilanteisiin. Ihmisten ajattelun luonteeseen kuuluu myös, että oikeaan osuvat ennustukset ja yksittäistapaukset jäävät hyvin mieleen. Sen sijaan ne seikat, jotka eivät ole sopusoinnussa uskomusten kanssa unohtuvat nopeasti.

Uskomukset voivat myös toimia itseään toteuttavina ennusteina: taikakalut ja rituaalit voivat tuoda urheilijalle itseluottamusta. Jos ne unohtuvat, usko omiin mahdollisuuksiin horjuu, mikä voi heikentää suoritusta.

Ihminen toimii yleensä tosi paikan tullen järkevästi. Tuskin kukaan vaatisi uskomushoitoa jos läheinen saa sydänkohtauksen. Ja aika harva suunnittelee homeopaattisen menetelmän mukaan loputtomasti laimennettua tehokoskenkorvaa kaveriksi uudenvuoden juhlimiseen.

Järjen käyttö on sallittua ja monissa asioissa se on aivan pakollista. Toki ihminen tarvitsee myös tunteisiin vetoavia satuja, tarinoita ja perinteitä. Eivät joulupukin vierailu, Jeesuksen syntymäjuhlan viettäminen ja uudenvuoden tinojen valaminen ole mikään ongelma skeptikolle.

Skeptikko ärähtää vasta siinä vaiheessa, kun sekoitetaan tahallaan totta ja tarua, vaarannetaan uskomuksilla terveyttä ja siinä sivussa rahastetaan hyväuskoisia.

Lähteet: Virpi Kalakoski, Ykkösaamun kolumnisti