Elokuvaohjaaja Pekka Lehto palkitaan DocPoint-festivaalilla

Elokuvaohjaaja Pekka Lehto saa Helsingin dokumenttielokuvafestivaaleilla palkinnon elämäntyöstään. Lehto on ollut tekemässä yli 30 elokuvaa 1960-luvulta alkaen.

kulttuuri
Pekka Lehto ja Alpo Rusi olivat YLEn Aamu-tv:n vieraana.
Ohjaaja Pekka Lehto sekä dokumenttielokuvan kohde Alpo Rusi olivat YLEn Aamu-tv:n vieraana.YLE

Aho & Soldan -palkinto myönnetään henkilölle, joka on merkittävällä tavalla kehittänyt suomalaista luovaa dokumenttielokuvaa sekä jolla on pitkä ja laadukkaana jatkunut ura dokumenttielokuvaohjaajana.

Palkinnon perustelujen mukaan Pekka Lehto on yksi suomalaisen dokumenttielokuvan omaleimaisimmista tekijöistä. Hän yhdistää elokuvissaan ennakkoluulottomasti fiktion ja dokumenttielokuvan kerrontakeinoja, ja monet Lehdon elokuvien päähenkilöistä ovat olleet kiisteltyjä julkisuuden henkilöitä.

Lehdon ura elokuva-alalla alkoi jo 1960-luvulla. Ensimmäisen pitkän elokuvansa Ikäluokka (1976) hän ohjasi yhdessä Pirjo Honkasalon kanssa. Lehdon elokuvia on ollut ehdolla Cannesin Kultaisen palmun ja Venetsian elokuvafestivaalin Kultaisen leijonan palkinnon saajaksi.

Lehdon tuotannosta nähdään DocPoint-festivaalilla kattava retrospektiivi, mukaan lukien ensi-iltansa saava Jaettu kaupunki. Palkinto luovutetaan Lehdolle keskiviikkona 26.1.2011 elokuvan ensi-illan yhteydessä.

Aho & Soldan -palkinto on jaettu DocPointin perustamisvuodesta 2002 alkaen. Sen ovat aiemmin saaneet mm. Markku Lehmuskallio, Lasse Naukkarinen, Pirjo Honkasalo, Peter von Bagh ja Kiti Luostarinen.

Lähteet: YLE Uutiset