Kolme presidenttiä saapui sovittelemaan Norsunluurannikon kiistaa

Länsiafrikkalaisen Norsunluurannikon poliittista kriisiä yritetään liennyttää afrikkalaisten valtionpäämiesten voimin. Beninin Sierra Leonen ja Kap Verden presidentit ovat saapuneet pääkaupunkiin Abidjaniin. Heidän on määrä tavata presidenttiydestä kiinni pitävä Laurent Gbagbo tänään tiistaina ja taivutella häntä luopumaan vallasta.

Ulkomaat

Presidentit edustavat Länsi-Afrikan maiden talousyhteisöä Ecowasia, joka uhkasi jouluna Gbagboa jopa sotilaallisella väliintulolla. Gbagbo on leimannut puheet Ranskan ja Yhdysvaltain junailemaksi juoneksi ja sanonut uhkauksen vaarantavan miljoonien Norsunluurannikolla asuvien länsiafrikkalaisten vierastyöläisten turvallisuuden.

Gbagbo koki maanantaina tappion, kun Norsunluurannikon Pariisin-lähetystön hallinta siirtyi hänen vastaehdokkaansa Alassane Ouattaran tukijoille. Entinen siirtomaaisäntä Ranska ilmoitti näyttävänsä vihreää valoa Ouattaran ehdokkaalle suurlähettilääksi, minkä jälkeen Ouattaran tukijat ottivat lähetystön haltuunsa. Edellinen lähettiläs poistui ilman vastarintaa.

Myös Belgia ilmoitti hyväksyvänsä Ouattaran ehdokkaan uudeksi suurlähettilääksi.

Ouattaran Norsunluurannikolle maanantaiksi julistama yleislakko ei kuitenkaan heti ottanut tulta ainakaan suurimmassa kaupungissa Abidjanissa. Päivän mittaan julkinen liikenne tosin alkoi kangerrella ja kaduille pystytettiin paikoin esteitä, kertoo uutistoimisto AFP. Ouattaran kannattajien mukaan lakkokehotusta on noudatettu paremmin sisämaassa.

Norsunluurannikon virassa oleva presidentti Gbagbo on kansainvälisestä painostuksesta huolimatta kieltäytynyt tunnustamasta Ouattaran vaalivoittoa presidentinvaalien toisella kierroksella marraskuun lopussa. Muun muassa YK, EU ja useimmat Norsunluurannikon naapurimaat pitävät Ouattaraa vaalien todellisena voittajana.

YK:n mukaan liki parisataa ihmistä on kuollut viime viikkoina Norsunluurannikon väkivaltaisuuksissa, mutta luku voi todellisuudessa olla suurempikin. Muun muassa Ouattaran kannattajien katuprotesti kukistettiin verisesti toissa viikolla. Lähes 20 000 ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia naapurimaahan Liberiaan. YK:n mukaan paenneiden joukossa on sekä Ouattran että Gbagbon kannattajia. Enemmistö paenneista on naisia ja lapsia.

Moni länsimaa on ohjeistanut kansalaisensa poistumaan maasta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP