1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaiset nostaisivat alkoholin ja tupakan verotusta

Suomalaiset olisivat valmiita nostamaan alkoholin, tupakan ja pääomatulojen verotusta, käy ilmi YLE Uutisten teettämästä kyselystä. Myös makeisten ja virvoitusjuomien verotuksen kiristäminen saa kannatusta. Sen sijaan ansiotulojen verotukseen sekä energia- ja kiinteistöverotukseen kajoaisi harvempi kuin joka kahdeskymmenes suomalainen.

Kuva: Yle

Suomalaiset korottaisivat niin sanottuja syntiveroja julkisen talouden tasapainottamiseksi. Alkoholin ja tupakan verotusta kiristäisi 61 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista. Seuraavaksi suosituin valinta on pääomaverotus, jota kiristäisi 42 prosenttia vastaajista. Kolmantena on makeisten ja virvoitusjuomien verotus, jota kiristäisi 36 prosenttia vastanneista.

Listan hännille jäävät ansiotulojen verotus sekä energia- ja kiinteistöverotus, joihin kajoaisi vain viitisen prosenttia suomalaisista.

- Kansalaiset eivät ole innokkaita mittaviin veronkorotuksiin ja sitä kautta hakemaan tasapainoa talouteen. Mieluummin ollaan valmiita säätämään eri veromuotoja niin, että haittoja verotetaan vähän enemmän kuin tähän asti. Toisaalta hyödyllisiä asioita niin kuin työtä verotettaisiin vähän nykyistä vähemmän. Todellinen hyöty tulee sitten verotulojen kasvun kautta, kun talous paranee, kertoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Arvonlisävero jää vähälle huomiolle kyselyyn vastanneiden keskuudessa, vaikka juuri se olisi tehokkain välillisistä veroista.

- Tosiasiassa paras lisäverotuotto saadaan arvonlisäveroa korottamalla. Se ei ole ehkä kansalaisten kaikkein suosituin veronkorotustapa, mutta se on niin laajapohjainen, että pienellä korotuksella saadaan paljon lisää rahaa, Lehtinen toteaa.

RKP:n kannattajat nipistäisivät korkovähennyksistä

Kyselyyn vastanneista reilusta tuhannesta suomalaisesta noin kaksi kolmesta on jo valinnut puolueen tuleviin eduskuntavaaleihin.

Vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat suosivat pääomaveron kiristämistä. Keskustan, kokoomuksen ja Vihreän liiton äänestäjät puolestaan nostavat ykköseksi alkoholin ja tupakan.

Paljon puitu asuntolainan korkovähennyksen pienentäminen ei miellytä suomalaisia, pois lukien RKP:n kannattajat. Heistä lähes neljännes olisi valmis nipistämään juuri asuntolainan korkovähennyksistä.

Tutkimuksessa haastateltiin 20. - 22. joulukuuta kaikkiaan 1 027 henkilöä. Haastattelujen kohderyhmä on Suomen 15 - 79 -vuotias väestö Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on 95 prosentin luotettavuustasolla koko otoksesta suurimmillaan noin 3,2 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy YLE Uutisten toimeksiannosta.