Hypnoosi on luonnollinen ja turvallinen tila

Hypnoterapia on lääkkeetön ja turvallinen menetelmä, josta voi löytää avun useaan ongelmaan, peloista unihäiriöihin. Ihminen vaipuu suhteellisen helposti syvään hypnoosin tilaan; keskittymisen tilaan, jossa tietoisuus ympäristöstä on rajoittunut.

hypnoosi
Hypnoosi on syvä keskittymisen tila, jossa tietoisuus ympäristöstä on rajoittunut.
YLE / Liisa Louhela

Hypnoterapia on osa psykoterapeuttista työskentelyä, jossa hyödynnetään hypnoositilaa hypnoosimenetelmän avulla. Hypnoterapiaa voidaan hyödyntää moniin eri ongelmiin; kipuun, pelkoon, esiintymisjännitykseen ja unihäiriöihin. Myös elämäntapamuutoksiin, kuten tupakoinnin lopettamiseen, alkoholinkäytön tai painon hallintaan sekä masennukseen voi löytyä apua hypnoterapiasta.

- Silloin kun ihminen kohtaa vastoinkäymisiä, hän alkaa olla huolissaan ja murehtii. Myös murehtiminen masentaa ihmistä. Silloin myös uni monesti häiriintyy, hypnoterapeutti Merja Sipponen kertoo.

- Hypnoterapialla voidaan opettaa asiakas rauhoittamaan mielensä. Silloin hän ei murehdi niin paljon ja nukkuu paremmin.

Hypnoterapia perustuu asiakkaan ja terapeutin yhteistyölle. Prosessi on aina yksilöllinen, ja terapiasuhteen alussa määritellään, mihin asiakas haluaa ja tarvitsee apua. Hypnoosia käytettäessä terapeutti ohjaa hypnotisoitavan syvärentoutuneeseen hypnoosin tilaan. Kyseessä on prosessi, jossa pyritään aikaansaamaan muutosta käyttäen hyväksi ihmisen mielikuvitusta.

Hypnoosi on luonnollinen tila

Ihmiset käyvät Merja Sipposen mukaan luonnostaan hypnoositiloissa, jopa päivittäin. Hypnoterapiassa hyödynnetään tätä ominaisuutta.

- Jos syventyy lukemaan jotain mielenkiintoista kirjaa, eikä huomaa mitä ulkopuolella tapahtuu, tai istuu linja-autossa omiin ajatuksiinsa vaipuneena, ei ehkä muista matkasta jälkeen päin.

Hypnoterapia hyödyntää ihmisen alitajuntaa. Merja Sipponen haluaa muistuttaa ihmisten olevan myös tunneolentoja.

- Ihminen kuvittelee usein olevansa paljon järkevämpi olento kuin mitä hän todellisuudessa on. Paljon tapahtuu myös tiedostamattomalla tasolla. Ihmisen tiedostava osio on kuitenkin aika kapea, ja aivot käsittelevät asioita koko ajan, Sipponen toteaa.

Turvallinen ja lääkkeetön hoitomenetelmä

Vaikka hypnoosiin liitetään usein ennakkoluuloja, kohtaa Merja Sipponen niitä hyvin harvoin.

- Henkilöt, jotka tulevat vastaanotolleni, tietävät useimmiten itse, mistä hypnoterapiassa on kyse.

Koulutetun terveydenhuollon ammattihenkilön tekemä hypnoosi on Sipposen mukaan turvallista.

Suurin osa ihmisistä on hypnotisoitavissa ja noin kymmenesosa ihmisistä pääsee herkästi hypnoosin syvään tilaan. Oulussa on mahdollista päästä hypnoterapiaan; hypnoterapeutin koulutuksen saaneita psykoterapeutteja on muutamia. Sipponen korostaa, että sovellusmahdollisuuksia hypnoterapialle olisi laajemminkin, esimerkiksi unihäiriöiden ja kiputilojen suhteen.

- Lääkkeettömät hoitomuodot ovat vähemmän tunnettuja. Lääkkeet tulevat Ihmisillä monesti ensimmäisenä mieleen, mutta niillä on omat haittavaikutuksensa. Hypnoterapialla haittavaikutuksia ei ole, Merja Sipponen sanoo.

Lähteet: YLE Oulu / Liisa Louhela