Satelliittihanke edistää rauhaa Sudanissa

Hakukoneyhtiö Google, YK ja elokuvatähti George Clooneyn järjestö virittelevät yhteistyötä uuden sisällissodan ehkäisemiseksi Sudanissa. Tarkoituksena on kerätä satelliittivalvonnan avulla tietoa joukkojen ja siviilien liikkeistä Etelä- ja Pohjois-Sudanin rajaseudulla.

Ulkomaat

Clooneyn ja muiden Hollywood-kuuluisuuksien perustama järjestö Not On Our Watch ("ei meidän vahtivuorollamme") rahoittaa hanketta, joka kerää reaaliaikaisia satelliittikuvia ja yhdistää niitä kentältä saatuihin tietoihin. Niitä puolestaan analysoivat yhdysvaltalainen Enough Project sekä Harvardin yliopiston Harvard Humanitarian Initiative -tutkimuskeskus.

Mukana hankkeessa ovat myös YK:n satelliittikuvatoimisto sekä Google huolehtimassa tietojen julkaisusta.

Hankkeen toivotaan vähentävän väkivaltaisuuksien riskiä Sudanissa.

- Haluamme, että ne, jotka saattaisivat syyllistyä kansanmurhaan ja muihin sotarikoksiin, tietävät maailman katselevan, Clooney sanoo.

Clooney tunnetaan paitsi näyttelijänä ja ohjaajana, myös YK:n rauhanlähettiläänä, joka on pitänyt esillä muun muassa Sudanin Darfurin alueen kriisiä.

Etelä-Sudanissa on määrä järjestää tammikuussa kansanäänestys, jossa asukkaat saavat päättää mahdollisesta irtautumisesta erilliseksi valtioksi. On hyvin todennäköistä, että etelä äänestää irtautumisen puolesta.

Kansanäänestyksestä säädetään rauhasopimuksessa, joka päätti Sudanin pari vuosikymmentä kestäneen sisällissodan vuonna 2005. Maan pohjois- ja eteläosan välit ovat jälleen kiristyneet kansanäänestyksen alla. Muun muassa neuvottelut öljyvarantojen jaosta ovat vaikeuksissa, mikä on nostanut sisällissodan uhkaa.

Lähteet: AP