1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yli sata ilotulitetta myyntikieltoon

Turvatekniikan keskus Tukes asettaa myyntikieltoon yhteensä 103 Suomen Ilotulitus Oy:n maahantuomaa ilotulitetta. Yhtiö ei ole kyennyt osoittamaan, että tuotteet olisivat turvallisia.

Kysymys on ilotulitusrakettien turvallisuustestauksesta, joka suoritetaan koeammunnoin. Suomen Ilotulitus Oy ei ole toimittanut Tukesille sellaisia asiakirjoja, joista selviäisi, onko ilotulitteet testattu lain vaatimalla tavalla.

Koeammuttava määrä lasketaan sen mukaan, kuinka paljon tuotteita on tuotu Suomeen, kertoo Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa. Hänen mukaansa koeammuntoja on tehty säädöksiin nähden aivan liian vähän.

Tukes antaa Suomen Ilotulitus Oy:lle kuitenkin mahdollisuuden saada tuotteita myyntiin vielä ennen uutta vuotta, mikäli yritys esimerkiksi täydentävien koeammuntojen avulla kykenee osoittamaan riittävän turvallisuustason.

Tukes ei myöskään velvoita kuluttajia palauttamaan jo myytyjä tuotteita ostopaikkoihin. Roudasmaan mukaan ihmiset voivat käyttää ostamansa ilotulitteet, mutta myyntiin ei saa tulla uusia, hyväksymättömiä tuote-eriä.

Ratkaisu hämmensi kauppiaita

Tukesin ratkaisu hämmensi kauppiaita, sillä yleensä myyntikieltoon on liitetty palauttamispyyntö.

- Tämä on minullekin uusi asia. Yleensä on pyydetty palauttamaan, Prismajohtaja Kaj Grahn helsinkiläisestä Kannelmäen Prismasta selvitti.

Hänen mukaansa halutessaan tuotteen voi palauttaa ja siitä saa hyvityksen.

Tukesin ylijohtaja Seppo Ahvenainen kiisti illalla YLEn TV-uutisten haastattelussa, että rakettien turvallisuusvalvonnassa olisi Tukesin osalta ollut puutteita.

- Olemme noudattaneet meidän tuotevalvonnan normaaleja periaatteita, hän sanoi.

Lehtijuttu johti selvityspyyntöön

Ahvenainen kuitenkin myönsi, että lehtijuttu turvatestien laiminlyönneistä johti Suomen Ilotulitus Oy:n tuotteiden tarkempaan syynäämiseen.

Tukes lähetti Suomen Ilotulitukselle selvityspyynnön sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi yhtiön vähentäneen merkttävästi koeammuntojaan. Tukes on saanut ilmiantoja puutteellisista koeammunnoista myös Suomen Ilotulitus Oy:n sisältä.

Tukes hyväksyi 111 yhtiön tuotetta. Suomen Ilotulitus kertoo nettisivuillaan, että sillä on valikoimissaan yli 400 tuotetta. Yhtiö mainostaa myös olevansa Suomen suurin ilotulitteiden ja tehosteräjähteiden maahantuoja ja tukkukauppias.

Tieto myyntikiellosta aiheutti tiistai-iltana yleisöryntäyksen Tukesin internetsivuille ja sivusto kaatui muutamaksi tunniksi. Myöhään illansuussa Tukesin verkkosivut toimivat jo normaalisti.