1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

BP:n pääjohtaja: Suurin osa öljystä saadaan jo talteen

BP lupaa korjata kaikki Meksikonlahden öljyvuodosta koituneet tuhot. Brittiläisen öljyjätin pääjohtajan mukaan vuotokohdan ylle rakennettu kupu kerää tällä hetkellä suurimman osan öljystä.

Rannikkovartioston arvion mukaan öljyä vuotaa Meksikonlahteen noin 35 000 barrelia vuorokaudessa, mutta määrä voi yltää jopa 60 000 barreliin. Kuva: Tannen Maury / EPA

BBC:n haastatteleman pääjohtaja Tony Haywardin mukaan talteen saadaan ainakin yli puolet öljyvuodosta. Kupu kerää nyt päivässä noin 10 000 tynnyriä öljyä, mikä toimitetaan pinnalle prosessoitavaksi.

Yhtiö aikoo asettaa vuotokohtaan vielä toisen kuvun, jonka pitäisi olla paikoillaan ensi viikonloppuun mennessä. Haywardin mukaan kaksi kupua yhdessä keräisivät miltei kaiken vuotavan öljyn.

Hayward lupaa BP:n korjaavan aiheuttamansa tuhot.

- Estämme vuodon, siivoamme öljyn, korvaamme luonnolle aiheutuneet vahingot ja palautamme Meksikonlahden alkuperäiseen tilaansa.

BP kertoo käyttäneensä vahingon korjaamiseen tähän mennessä miljardi dollaria ja yhtiö myös lupaa kustantaa kaikki öljytuhon poikimat perustellut korvausvaateet.

"Rahaa riittää kaikille"

Haywardin mukaan yhtiö on myös taloudellisesti hyvissä kantimissa viime aikojen kurssipudotuksesta huolimatta ja sillä on resursseja öljyvuodon hoitoon. Hän sanoo, ettei ole itse harkinnut eroavansa onnettomuuden vuoksi.

Hayward väisti haastattelussa kysymyksen siitä, aikooko BP maksaa omistajilleen osinkoa tänä vuonna. Mm. monet luonnonsuojelujärjestöt ovat vaatineet yhtiötä käyttämään rahat vahinkojen korjaamiseen. Hayward sanoi osingoista heinäkuun lopussa päättävän yhtiökokouksen ottavan kaikki näkökulmat huomioon. Vielä perjantaina hän vakuutti sijoittajille Lontoossa osinkoja maksettavan.

BP on Britannian suurin yhtiö, joka on maksanut viime vuosina liki 8,5 miljardin euron osingot.

Omat vaativat hallituksen puheenjohtajan eroa

Hayward puolustaa myös BP:n hallituksen puheenjohtajaa, ruotsalaista Carl-Henric Svanbergiä, jonka vähäinen rooli öljyvuodon on herättänyt kritiikkiä myös yhtiössä. Svenska Dagbladetin haastattelussa Hayward sanoo olevansa Svanbergin kanssa yhteydessä öljyvuodon tiimoilta kahdesti päivässä, ja että puheenjohtaja on ollut hänen tukenaan.

Yhtiön korkeat johtajat ovat vaatineet Svanbergin eroa. Brittiläisen The Independentin haastattelussa nimettömänä esiintyvät johtajat haukkuvat Svanbergin passiivisuuden öljyvuodon hoidossa "tehneen kriisistä katastrofin".

- Tilannetta on pahentanut BP:n yhteiskuntasuhteiden hoito, se on surkeaa, kertakaikkiaan surkeaa. Svanbergin pitäisi olla Haywardin kanssa näyttämässä maailmalle, että teemme kaikkemme sotkun korjaamiseksi. Hän on jättänyt Haywardin yksin, yksi lehden haastattelemista johtajista valittaa.

Svanberg on esiintynyt vain kerran julkisuudessa öljyvuodon tiimoilta.