1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaan äänen paraneminen voi kestää vuosia

Äänihäiriö ei ole pelkästään äänityöläisen, kuten laulajan, papin tai poliitikon, ongelma. Se voi syntyä myös päätteen ääressä työskentelevälle huonon ryhdin ja virheasentojen takia. Äänihäiriö on poikkeama äänentuotossa tai äänessä.

Kurkku (Anat.)
Kuvassa asiakas saamassa äänihierontaa fysioterapeutilta
Medirex Kokkola

Yksi keino päästä eroon häiriöstä on voice massage -terapia, jossa hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvia lihasryhmiä käsitellään klassisen hieronnan ottein.

Medirex Kokkolan hieroja, voice massage -terapeutti Hilkka Kostet on hoitanut voice massage -terapialla potilaita, joilla ääni on mennyt kokonaan ja joilla on ajoittaista äänenlaadun huonontumista.

- Voi olla myös puristeisuuden tunnetta kaulalla, palan tunnetta kurkussa tai hengittämisvaikeutta. Äänihäiriöön voi liittyä myös hampaiden narskuttelu, koska siinä kurkunpään lihakset kiristyvät, Kostet selventää.

Palan tunnetta kurkussa

- Silloin, kun ääni on sairas, pitää välttää puhumista. Jos välttämättä joutuu puhumaan, puhe pitäis yrittää tuottaa ihan normaalisti. Ei saisi kuiskata eikä muuttaa omaa äänen tekniikkaa.

Hilkka Kostetin mukaan vältettävien asioiden listalla ovat myös tupakka ja alkoholi, joiden vaikutus ääneen on aina negatiivinen. Laulajien kannattaa välttää myös maitotuotteita lähellä esiintymistä, koska ne keräävät limaa kurkkuun.

- Maitotuotteita ei kannata käyttää silloinkaan, jos ääni on huonona. Ne sattaavat pahentaa myös reflux-vaivaa, jossa vatsahapot nousee ylös ja polttaa kurkunpäätä, mikä myös vaikuttaa ääniongelman syntymiseen, Kostet jatkaa.

Pitkäkestoista hoitoa

- Voice massage -terapiaan ei kannata tulla ajatuksella, että käy vaan yhden kerran ja ongelma lähtee sillä pois. Kun ääni on mennyt tosi huonoksi, hoito voi kestää yli vuodenkin. Pitäisi myös muistaa, että äänilepo on sitä että ei puhuta, Hilkka Kostet painottaa.

Voice massage -terapiaan tuleva saa mukaansa kotiharjoitteita. Esimerkiksi hengitysharjoituksia annetaan hengitysalueen ongelmasta tai äänentuottoon liittyvästä ongelmasta kärsivälle. Kostetin mukaaan myös vedenjuonti päivittäin edesauttaa sitä, että ääni pysyy hyvänä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Sanna Sillanpää

Lue seuraavaksi