Kaviaarihalli valmistuu suunniteltua hitaammin

Entisen Mölnlycken tehdashallin muuttaminen sammenkasvattamoksi viivästyy Ilomantsissa. Caviar Empirik Oy toivoi alun alkaen saavansa sammet altaisiin vielä tämän vuoden puolella, mutta nyt tähtäin on maalis-huhtikuussa. Varsinaisen kaviaarituotannon alkaminen vie kolmesta neljään vuotta.

Kotimaa
Biologi Petri Hoskonen.
YLE / Ari Haimakainen

Sammenkasvatusta on käynnistelty Caviar Empirikin tehdashallissa Ilomantsissa syksystä lähtien. Nyt valmiina on 12 suurta kalankasvatusallasta. Halkaisijaltaan yhdeksänmetrisiin altaisiin mahtuu useita tonneja sampia.

- Seuraavassa hallissa on rakenteilla lisää altaita. Siellä rakennetaan parhaillaan korotettuja lattioita ja vedenkäsittelylaitteistoa. Altaiden on oltava toiminnassa kolmesta neljään viikkoa, ennen kuin kaloja voidaan ottaa, kertoo biologi Petri Hoskonen.

Hoskosen mukaan toiveena on, että maaliskuun lopulla tai huhtikuun alussa altaisiin voitaisiin ottaa ensimmäiset sterlettisammet. Tällöin halliin palkataan lisää kalanviljelijöitä. Tällä hetkellä hallissa on töissä viitisentoista ihmistä, lähinnä rakennusmiehiä.

Kaviaarituotannon alkaminen vie vielä vuosia

Sterlettisampien tuleminen sukukypsiksi vie useita vuosia, mikä tarkoittaa, että varsinainen kaviaarituotanto voisi alkaa vasta kolmen tai neljän vuoden kuluttua. Caviar Empirik -yhtiössä on hiukan madallettu arvioita vuotuisesta tuotantomäärästä.

- Kun laitos on kokonaan valmis, tavoitteena on tuottaa 12 000 kiloa kaviaaria vuodessa. Ensimmäisessä vaiheessa niin isoihin lukuihin ei päästä, mutta pikkuhiljaa siihen pyritään, Hoskonen sanoo.

Caviar Empirikin tarkoituksena on kaupitella kaviaarin lisäksi myös urossampien lihaa, jota tulee arviolta 150 000 - 180 000 kiloa vuodessa. Parhaillaan yhtiö pyrkii luomaan verkostoja Venäjällä ja Pohjois-Karjalassa myyntiä varten.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala