1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raketeista löytyi lisää turvallisuuspuutteita – hengenvaara

Tarkastuksissa on löytynyt lisää raketteja, joiden käyttöohjeet eivät täytä turvallisuusvaatimuksia. Yksi uusista löydöistä on hengenvaarallinen Jättitulitus-monitoimipata. Turvatekniikan keskus pitää ilotulitteita turvallisina.

Jättitulitus-monitoimipadan laukaisemissuunta on merkitty väärin. Kuvassa pata ja laukaisusuunnan kertova ohje on asetettu oikein. Kuva: YLE Jaakko Mäntymaa

Pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että tarkastuksissa on havaittu puutteita viiden eri ilotulitteen ohjeissa. Pelastuslaitos pyytää raketteja ostaneita palauttamaan tuotteet liikkeeseen tarkempia ampumisohjeita varten.

Puutteellisia ohjeita on Rakettitukun Viaporin pommitus ja Kanuuna -ilotulitteissa sekä Ilotulitus Oy:n Nuotin vierestä -padassa.

Jättitulitus-pata hengenvaarallinen

Myös Tähtiraketti Oy:n Dynamiitti-sarja -ilotulitteesta ja Tulitemestarit Oy:n Jättitulitus-monitoimipadasta on löydetty puutteita. Jättitulitus sisältää suuren määrän, 650 grammaa, räjähdemassaa. Jos ilotulitteen sytyttää padan kyljessä olevan ohjeen mukaan, se laukeaa väärään suuntaan.

Pelastuspäällikkö Tolonen sanoo Jättitulitus-padan olevan hengenvaarallinen. Pata tulee palauttaa takaisin myyntipisteeseensä.

Tukes: Tuotteissa ei ongelmia

Turvatekniikan keskus Tukes ei jaa paikallisviranomaisten huolta. Yli-insinööri Harri Roudasmaa sanoo YLE Uutisille, että ilotulitteiden ohjeet ovat selkeät.

Tukes ei aio antaa mainituille tuotteille myyntikieltoja. Tukes on Suomessa ainoa myyntikielloista päättävä viranomainen.

Paukuttelun päätyttävä uutenavuotena kahdelta yöllä

Raketteja saa ampua uudenvuodenaattona iltakuudesta kello kahteen asti eli neljä tuntia aiempaa lyhyemmän ajan. Lisäksi suojalasien käyttö on tänä vuonna pakollista raketteja ampuessa. Ennen ilotulitteita sai ampua aattona 12 tunnin ajan klo 18 - 06.

Rakettien myyntirajoitukset ovat tiukentuneet viime vuosina. Pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit kiellettiin jo viime vuonna. Papatit ja kiinalaiset ovat olleet pannassa tätäkin aiemmin.