1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei se tuohesta ole vanhankaan suu - maistuvaa ruokaa vanhuksille Forssassa

Forssalaisessa vanhusten palvelukeskuksessa tehdään vanhuksille kotiruokaa. Heikanrinteen palvelukeskuksen hoitajat käyvät itse kaupassa tekemässä ruokaostokset ja valmistavat vanhusten ruoat palvelukeskuksessa.

vanhukset
Vanhus syö aamupalaa: puuroa ja leipää.

Talossa ollaan sitä mieltä, että ruokailun pitää olla erityisen tasokasta ja ruoan merkitys on ikäihmiselle niin tärkeätä ettei muualta rahdattuun laitosruokaan saa tyytyä.

Kun vanhus saa itse päättää aamupalastaan, hän haluaa piirakoita, kunnollisia voileipiä ja mandariineja. Heikanrinteen palvelukeskuksen hoitajat käyvät tätä nykyä itse hakemassa einekset kaupasta ja tekevät ateriat palvelutalossa sen sijaan että ruoat kuljetetaan palvelutaloon laitoskeittiöistä. Aamiaishuoneen täyttää sämpylän ja pullan tuoksu, tarjolla on voita, kermaa ja punaista maitoa ja jopa kahvimerkki on vaihdettu maistuvampaan. Ja vanhukset syövät tätä nykyä tuputtamatta vaikka eivät valittaneet ole ennenkään.

- Minä sanoin tänne tullessani, että riittää, kun minulla on peti ja saan ruoan, mutta kyllä minä jo tarvitsen hoitoakin, ainakin apua pukiessa ja riisuessa. Ruoka on erittäin hyvää ja sitä saa aina kun tarvitsee, kertoo 98-vuotias Helvi Levänen.

Forssan vanhustenhuollossa ollaan sitä mieltä, että kun palvelukeskus on vanhuksen koti, niin siellä pitää tarjota juuri kotiruokaa eikä laitosruokaa, eikä ruokaa tarvitse edes odotella.

- Aamupala esimerkiksi annetaan vanhuksille heti tämän herättyä. Kun saamme asukkaan tuolta sängystä hereille, niin aamupala viedään hänelle välittömästi. Enää hänen ei tarvitse odotella ruokakärryjä, kertoo Heikanrinteen palvelukeskuksessa perushoitajana työskentelevä Margit Koskinen-Jaakkola.

Perusideana Forssassa on, että juuri ruokailu on tärkein osa ainakin muistamattomuudesta kärsivän vanhuksen arkea.

- Hän voi aistien kautta tuntea ruoan maun ja ruoan tuoksun, ja sieltä lapsuudesta asti voi tulla muistoja mieleen. Esim. joulukinkun tuoksu tuo mieleen joulun ja kaikki ihanat asiat. Tällaiset hyvät kokemukset ovat muistamattomalle vanhukselle äärimmäisen tärkeitä, sanoo Forssan vanhuspalvelujohtaja Hanna Kesänen.

Lähteet: Yle Häme

Lue seuraavaksi