Internetsivusto julkaisi videon siviilejä tappaneesta Yhdysvaltain helikopteri-iskusta

WikiLeaks-internetsivusto on julkaissut videon siviilien kuolemiin johtaneesta Yhdysvaltain joukkojen helikopteri-iskusta Irakin pääkaupungissa Bagdadissa vuonna 2007. Video näyttää väkivaltaisen kohtauksen.

Ulkomaat
Wikileaksin haltuunsa saamaa kuvamateriaalia amerikkalaishelikopterista, josta ammutaan valokuvaajia.
Reuters-TV

Sivustolle vuodettu video on kuvattu Yhdysvaltain Apache-helikopterin kameralla.

Ainakin 12 ihmistä kuoli tulituksessa 25. heinäkuuta 2007, heidän joukossaan kaksi uutistoimisto Reutersin journalistia. Kaksi lasta haavoittui tulituksessa.

WikiLeaks-sivustolle vuodetulla videolla näkyy, kuinka helikopterista ammutaan kadulla olevaa ihmisjoukkoa ja hetkeä myöhemmin haavoittuneita pelastamaan tullutta pakettiautoa.

Nauhoitteella kuuluu myös Apache-helikopterin lentäjien ja maajoukkojen radiokeskustelua, jonka mukaan lentäjät luulivat Reutersin toimittajan kantamaa kameraa aseeksi.

Yhdysvaltain armeija on myöntänyt, että sivustolla oleva video on aito. WikiLeaks-sivuston mukaan video osoittaa, että välikohtauksessa kuoli siviilejä ja että Yhdysvaltain armeijan voimankäyttösäännöt ovat puuttellisia.

WikiLeaks-sivuston edustaja Julian Assange sanoi, että videolla lentäjät käyttäytyvät kuin he pelaisivat tietokonepeliä, jossa tavoitteena on saada mahdollisimman korkeat pisteet tappamalla mahdollisimman monta vastustajaa.

Informaation julkisuuden puolesta kampanjoiva WikiLeaks-sivusto julkaisee hallitusten ja yhtiöiden sisältä vuodettua materiaalia.

Reutersin päätoimittajan David Schlesingerin lausunnon mukaan video havainnollistaa selvästi, mitä vaaroja liittyy journalismiin sotatilanteessa ja millaisia tragedioita niistä voi seurata. Reuters on vaatinut Yhdysvaltain sotavoimia tekemään puolueettoman ja täydellisen tutkimuksen välikohtauksesta.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset