Kauppa ja teollisuus kritisoivat makeisveron aikataulua

Makeisvero astuu voimaan vuodenvaihteessa. Tämän vuoden puolella tehdyt tuotteet saa kuitenkin myydä ilman veroa, joten kauppojen tuotteissa on keväällä kahdenlaisia hintoja. Varastoja on täytetty verottomilla tuotteilla ensi vuotta varten.

Kuva: YLE

Makeisveroa ryhdytään vuodenvaihteessa perimään makeisten, virvoitusjuomien ja jäätelöiden hinnasta. Veroa aletaan loppuviikosta kerätä, vaikka sen yksityiskohdista on epäselvyyttä. Esimerkiksi joidenkin keksien ja vanukkaiden luokittelu on kesken.

- Ongelmana ovat tuotteet, joiden osalta ei voida sanoa, ovatko ne verollista vai verotonta ja sitä ei pysty viranomaisetkaan, kuten tulli kertomaan, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Sekä kauppa että teollisuus kritisoivat kiirettä veron toimeenpanossa. Koulutus on jäänyt joulukuuhun, mikä on vuoden kiireisintä aikaa. Esimerkiksi vasta myöhään syksyllä tuli ilmi, että vero vaikuttaa hintoihin porrastetusti. Tänä vuonna valmistetut tuotteet saa myydä verottomana myös ensi vuonna.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritykset joutuvat ensi keväänä pitämään kahdenlaista hinnoittelua yllä. Sellaista, jossa on tämän vuoden puolella tuotetut verottomat tuotteet ja vuoden vaihteen jälkeen tuotetut verolliset tuotteet. Sitten tätä laskutusta viedään nyt ainakin puolisen vuotta eteenpäin, kertoo Elintarviketeollisuusliiton johtaja Elina Ussa.

Kauppa ja teollisuus vastustavat siirtymäaikaa, koska pitävät sitä hankalana toteuttaa. Varastossa voi olla yhtä aikaa verottomia ja verollisia tuotteita jopa puolen vuoden ajan. Teollisuus, tukku ja vähittäismyyjät ovat varastoineet tämän vuoden puolella tehtyjä tuotteita niin paljon kuin ovat ehtineet. Kuluttajan kannattaakin olla tarkkana karkkihyllyllä.

- Kyllä tässä varmasti on se vaara, että hintoja nostetaan heti vuodenvaihteesta, ja kuitenkin käytännössä nämä verolliset tuotteet tulevat kauppoihin kuukauden kahden kuluessa, Ussa toteaa.