1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maahantuojat testaavat nykyään ilotulitteet itse

Ilotulitteiden turvallisuuden testaaminen on viime aikoina siirretty lähes kokonaan valmistajien ja maahantuojien vastuulle. Aiemmin viranomaiset testasivat kaikki markkinoille tulevat tulitteet. Nykyisin käytännössä maahantuoja tekee testaukset ilman ulkopuolista valvontaa. Ulkopuolisia vinkkejä testauspuutteista saanut Turvatekniikan keskus on nyt pannut myyntikieltoon yli sata yhden yrityksen maahantuomaa ilotulitetta.

Kuva: Tuula Nyholm

Ilotulitteita koskevaa sääntelyä on lievennetty Euroopassa viime vuosina. Suomen lainsäädännössä viimeisin muutos tehtiin vuosi sitten. Vastuuta ilotulitteiden testauksesta on siirretty valmistajille ja maahantuojille.

Aiemmin viranomainen, Turvatekniikan keskus Tukes testasi kaikki ilotulitteet itse.

- Nyt on yrityksellä aivan keskeinen vastuu ja sillä tulee olla vastuuhenkilö ja tietty toimintajärjestelmä, jolla nämä asiat ikään kuin varmistetaan, sanoo Turvatekniikan keskuksen ylijohtaja Seppo Ahvenainen.

Eli käytännössä kukaan ulkopuolinen ei ole valvomassa kun koeammuntoja tehdään, eikä tarkistamassa että papereihin tulee oikeat tiedot.

Tukes on asettanut myyntikieltoon yli sata ilotulitetta. Viranomainen pyysi maahantuojalta Suomen Ilotulitus Oy:ltä selvitystä testeistä sen jälkeen kun Helsingin Sanomat uutisoi yrityksen vähentäneen koeammuntoja. Tukes on saanut ilmiantoja puutteista myös yrityksen sisältä.

Suomen Ilotulitus Oy kiisti eilen tiedotteessaan, että testit olisivat puutteellisia. Toimitusjohtajan mukaan kyse on puutteista asiakirjoissa.

Tukes on antanut yritykselle aikaa osoittaa vielä ennen vuodenvaihdetta, että tuotteet ovat turvallisia. Selvityksestä riippuu puretaanko myyntikielto.

Tukes ei kuitenkaan ole kieltänyt jo ostettujen ilotulitteiden käyttöä. Ahvenaisen mukaan niiden osalta noudatetaan normaaleja kuluttajakaupan vastuusääntöjä.

- Eli jos on viallinen tuote niin tietty vastuu aina on toiminnanharjoittajalla.

Mikä on Tukesin vastuu, jos myyntilupaa ei ole?

- No meidän tulee toki tarkistaa, että tuotteet ovat vaatimusten mukaisia. Ja myyntiluvan, joka meiltä tulee, sen pitäisi olla osoitus siitä, että nämä kaikki perusasiat ovat kunnossa, Ahvenainen sanoo.