Haikeat hyvästit kruunulle

Viro vaihtaa vuodenvaihteessa rahayksikkönsä kruunun euroksi. Virolaiset kruunun ystävät ovat perustaneet taidenäyttelyn hyvästelläkseen oman rahayksikkönsä.

Viro
Sata Viron kroonia.
YLE / Antti Eintola

Viron valtio osti tänä vuonna kaikille kansalaisilleen joululahjana taskulaskimet, joilla kruunut vaihtuvat euroihin yhdellä näppäyksellä.

Laskimet tulevat tarpeeseen, sillä vaikka kaupat ovat merkinneet tuotteiden hinnat myös euroina jo puoli vuotta, virolaiset katsovat edelleen vain kruunuja.

- Tavalliset ihmiset eivät halua katsoa eurohintoja, kertoo rakvereläinen Raivo Riim. Hän kuitenkin uskoo hämmennyksen laantuvan nopeasti.

- Ensiksi tulee pieni shokki ja sitten se on tavallista.

Yksi euro on tällä hetkellä noin 15,5 Viron kruunua. Riimin poika on kehitellyt helpon tavan muuntaa valuttaa myös ilman laskinta.

- Lisäät nollan ja sitten lisäät vielä 50 prosenttia, jos verrataan vanhoihin hintoihin, Riim selostaa.

Valtiomiehet eivät pääse seteleihin

Virolaisilla on ollut aikaa tottua ajatukseen eurosta. Silti oman rahan katoaminen surettaa monia.

Seteleissä ennen komeilleet Viron merkkihenkilöt saavat tehdä tilaa eurooppalaiselle rakennusarkkitehtuurille. Myös Viron itsenäisyyden symboli haarapääsky katoaa seteleistä.

Euron kolikon kääntöpuolelle tulee sentään silhuetti Virosta.

Raivo Riim kertoo tuttujen rahojen katoamisen saaneen virolaiset haikeiksi. Riimin kotikaupunkiin on jopa perustettu taidenäyttely rahan muistoksi.

- Me ollaan vähän suru-hengessä. Rakveren galleriassa on iso näyttely meidän omasta rahasta. Siellä on installaatioita ja maalauksia.

Riimin mukaan yhteen suureen tauluun on maalattu kaikki rahoissa esiintyneet merkkihenkilöt yhden pöydän ääreen.

Nousevatko hinnat?

Suomenlahden molemmin puolin on arveltu Viron valuutanvaihdon vaikuttavan paikallisiin hintoihin. Raivo Riimin mukaan asiasta keskustellaan kyllä paljon Virossa, mutta varsinaisesta tavaran hamstrauksesta ei voi puhua.

- Puhutaan, että joulukuussa ostetaan kaikkea. Kultaa ja mitä vaan. Se on vähän semmoinen kansan juttu. Paikallista folklorea, Riim naurahtaa.

Hinnannousun estävää lakia Virossa ei ole, mutta kauppiaat ovat haistaneet kuluttajien epäluulon ja järjestäytyneet keskenään.

- On semmoinen rehellisten kauppiaiden organisaatio. He ovat tehneet semmoisen päätöksen, että meidän hinnat eivät nouse. Kansanliike on olemassa, Riim sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa