Pikkulinnut nyt pakkasen ja ihmisen armoilla

Pitkä pakkaskausi saa pikkulinnut yhä riippuvaisemmiksi talviruokinnasta. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Pirkka Aalto toteaa, että pikkulintujen ruokintaa ei muutoinkaan saisi lopettaa kesken talven, vaikka säät lauhtuisivatkin.

linnut
Punatulkku istuu oksalla
Raine Martikainen

Lintujen ruokintatarpeen huomaa Aallon mukaan jo siitä, että metsissä lintuja ei pakkaskautena juurikaan näe, vaan ne viihtyvät hyvin asutuksen ja ruokintapaikkojen läheisyydessä. Aalto suosittelee kernaasti ruuan tarjoamista linnuille.

- Kyllä linnut nyt tarvitsevat ihmisen apua, jotta ne sitten taas jaksavat värjötellä pakkasen kourissa yön pimeydessä.

Aalto kertoo seuranneensa hieman huvittuneenakin muutamien etelän paikkakuntien linjauksia kieltää lintujen ruokinta lintuinfluenssan, rottien tai muiden hygieniaongelmien pelossa. Esimerkiksi Helsingissä lintujen syöttäminen on kielletty kymmenissä kohteissa, muun muassa puistoissa.

- Väite, että lintujen ulosteet aiheuttaisivat jonkinlaisen hygienaongelman on mielestäni ylireagointia. Lintujen uloste on hyvin luontoon hajoavaa ja toimii lannoitteenakin.

Lapissa lintuja voi Aallon mukaan huoletta ruokkia. Hyvää tarjottavaa linnuille ovat muun muassa auringonkukansiemenet, pähkinät ja tali. Esimerkiksi joulukinkun ihraa tai leipää ei pitäisi linnuille tarjota.

- Suolaista ei ruuan saisi olla. Leipäkään ei ole kovin hyvä. Sillä kyllä vatsa täyttyy, mutta linnut saavat siitä vain vähän energiaa, Aalto sanoo.

Lähteet: YLE Perämeri/Lappi