Energiavero kouraisee teollisuutta

Uusi energiaverolaki nostaa valimojen ja sulattojen sähkölaskuja. Vuodenvaihteessa voimaan tuleva muutos rokottaa teollisuutta sadoilla miljoonilla eurolla. Verotus puraisee eniten valimoja ja sulattoja, jotka joutuvat hankkimaan sähköenergiansa markkinahinnalla.

energiaverotus
Metson valimo
YLE Keski-Suomi

Jyväskylässä suurin kärsijä on Metson valimo, jossa odotetaan merkittävää lisälaskua. Vientiteollisuus toivoo valtion hyvittävän verokarhun viemää.

- Energiaveron nousu lisää meidän sähköenergiakustannuksiamme noin kymmenellä prosentilla, eli kustannukset kasvavat merkittävästi. Toki toivoisimme, että valtiovalta tukisi vientiteollisuutta, sanoo Metso Foundriesin toimitusjohtaja Pasi Mäkinen.

Tuuliturbiinivalmistaja Moventaksen tuotannon energiasyöppö on vaihderatasten karkaisu. Moventas laskee pääsevänsä vähemmillä lisäeuroilla kuin Metso, mutta nousevat kustannukset voivat ajaa yrityksen pois maasta.

- Pitkällä aikavälillä kaikki tekijät, jotka lisäävät kustannuksia nopeuttavat tuotannon siirtämistä ulkomaille. Välittömiä vaikutuksia tällä ei ole, mutta ne ovat osa kustannusten yleistä nousua, sanoo Moventaksen kehitysjohtaja Mikael Laine.

Moventas on jo vähentänyt väkeä Suomessa, sillä sen näkemyksen mukaan kovin kasvu painottuu jatkossa Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen myöntää, että energiaverouudistuksen mukanaan tuomat ongelmat olivat tieodossa jo lakia valmisteltaessa. Hän muistuttaa, että energiaveron korotuspäätöksen yhteydessä yrityksiltä poistui yli kolme kertaa korotusta suurempi kela-maksu.

- Minusta on tärkeää, että hallitus seuraa syntyykö tästä kohtuuttomuuksia ja pitäisikö jotakin korjata. Puhun periaatteellisella tasolla, sillä tämä on ministeri Kataisen asia, mutta jos lisäkustannukset ovat kohtuuttomat, niin suomalaisen teollisuuden edun nimissä hallituksen pitää olla valmis reagoimaan, Pekkarinen toteaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi