Venäläisille uusi vuosi on vuoden tärkein juhla

Uusi vuosi on perinteisesti venäläisille yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Tänä vuonna ennätysmäärä venäläisiä on tullut Suomeen viettämään uutta vuotta.

uusivuosi
Hyvää uutta vuotta ja Joulua
YLE
Evgeni Slasov perheineen
Katso Kaakkois-Suomen uutisten juttu

Raja-asemille on luvattu loppiaiseen asti ruuhkia ja jopa rajanylitysennätyksiä voidaan hätyyteellä. Suomeen matkustaa kaikkiaan lähes 100 000 venäläistä.

Uuteen vuoteen valmistaudutaan Venäjällä siis hyvissä ajoin. Ulkomaille halutaan, koska se tekee juhlasta entistäkin erikoisemman. Suomi on sopivasti lähellä, kertoo Suomi-Venäjä Seuran Etelä-Suomen piirin toimistosihteeri Marina Rantanen.

- Venäläisillä on nykyisin mahdollisuus matkustaa. Neuvostoliiton aikana matkustamaan ei päässyt helposti. Nyt kun ovet on avattu ja joka puolelle maailmaa pääsee, niin totta kai he haluavat jossakin muualla viettää lomat, Rantanen kertoo.

Pitkät vapaa houkuttelevat matkustamaan

Venäläisillä alkaa uudesta vuodesta pitkät vapaat. Töihin palataan yleensä vasta 10 tammikuuta mennessä. Sitä ennen juhlitaan uutta vuotta ja vanhan kalenterin mukaista joulua, jota vietetään seitsemäs päivä tammikuuta.

Venäläisiä kiinnostaa Suomessa erityisesti puhdas luonto ja rauha, shoppailua unohtamatta. Venäjältä kotoisin olevat Evgeni ja Natalia Vlasov ovat asuneet parikymmentä vuotta Australiassa, mutta uudeksi vuodeksi suunnattiin kotimaan sijasta Suomeen.

- Pohjoismaat ovat sydäntäni lähellä. Olen viimeiset 17 vuotta viettänyt uuden vuoden rannalla 35 asteen lämmössä. Suomen talvi on lähempänä sydäntäni. Täällä on myös hyvin suuren mahdollisuudet viettää vapaa-aikaa. Voimme käydä pilkillä, hiihtämässä, laskettelemassa ja kelkkailemassa, perustelee matkakohdettaan Evgeni Vlasov.

Uusi vuosi vietetään perheen kanssa

Suomi valikoitui Vlasoveille, koska Suomessa on hyvä demokratia ja lait ovat australian lakien tapaisia. Myös laadukkaat tuotteet kiinnostavat Vlasoveita. Uusi vuosi sujuu Vlasovin perheessä venäläisen perinteen mukaisesti perheen kesken.

- Vietämme perinteisesti uuden vuoden ihan perheen kesken. Meillä on täällä Suomessa järven rannalla mökki ja vietämme siellä vaimoni ja lasteni kanssa vuoden vaihteen. Siinä mielessä vietämme poikkeuksellista uutta vuotta että nykyisin uuden vuoden juhlia vietetään ystävien kanssa ja uusi vuosi voi muuttua juopotteluksikin, hymähtää Evgeni Vlasov.

Venäläisessä uudessa vuodessa onkin hyvin tärkeää hyvä ruoka, keskiyön shampanjamalja ja perhe. Myös itämaisista horsokoopeista on tullut vaikutteita venäläiseen uuteen vuoteen. Esimerkiksi ensi vuonna alkaa kiinalaisen kalenterin mukaan jäniksen vuosi. Jänistä ei siis ruokapäydästä löydy uutena vuotena.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala