Avilonin ylösajo on alkamassa

Kaksi vuotta sitten konkurssin tehnyt kuitutehdas Valkeakoskella on valmis aloittamaan tuotannon uudelleen. Teollisuudessa harvinainen tehtaan ylösajo alkaa ensi viikolla ja ensimmäiset paalit palon kestävää kuitua valmistuvat tammikuun lopussa. Vuosikymmeniä Säterinä tunnetun tehtaan toimintaa jatkaa Avilon Oy.

teollisuus
Avilon-kyltti tehtaan portilla
Kuvaus ja leikkaus: YLE / Marko Melto

Kahden vuoden takainen alakulo on vaihtunut kutkuttavaksi jännitykseksi, kun Säterin vanhoihin koneisiin puhalletaan uutta henkeä.

Prosessimiehet tietävät, että tehtaan käynnistämiseen sisältyy paljon haasteita, mutta mitään ylivoimaista ei pitäisi olla edessä.

- Vaikeuksia varmasti tulee olemaan paljonkin, mutta tuskin mitään ylivoimaista kuitenkaan, Topi Salo uskoo.

- Kyllä kaksi vuotta tekee aina tehtävänsä näille laitteille. Vanhojahan ne ovat, Hannu Kortejärvi toteaa.

Hintojen nousu lykkäsi ylösajoa

Alun perin koneiden piti pyöriä jo ennen joulua, mutta tehtaan uutta ylösajoa ovat lykänneet liukosellun ja viskoosikuidun ylikuumentuneet markkinat.

Heikko puuvillasato on nostanut molempien hinnat pilviin, kertoo Avilonin toimitusjohtaja Heikki Hassi.

- Jyrkkä hintojen nousu on tapahtunut sekä raaka-aineen että lopputuotteen puolella. Se asettaa nyt käyttöpääomarahoituksen entistä keskeisempään asemaan.

Ensimmäinen liukosellulasti pian porteilla

Toimitusjohtaja Heikki Hassi vakuuttaa, että rahansaanti on varmistettu ja ensimmäinen liukosellulasti saapuu Valkeakoskelle Ruotsista myöhään keskiviikkoiltana. Suomessa liukosellua ei enää valmisteta.

Kun tuotantoväki ensi maanantaina tulee töihin, alkavat koeajot ja viskoosikuidun valmistamisessa tarvittavien liuosten tekeminen.

Ensi vaiheessa käyttöön otetaan puolet tehtaan kapasiteetista. Lopputuote on palon kestävä kuitu.

Valmis kuitu päätyy muun muassa amerikkailaisten patjoihin. Palonsuojakuidulla on kova kysyntä varsinkin Yhdysvalloissa, mutta EU-määräysten tiukentumisen odotetaan lisäävän menekkiä myös Euroopassa.

Nenä kertoo tehtaan heräämisestä

Kuidun valmistusta yritetään koko ajan kehittää ympäristöystävällisemmäksi, mutta ainakin pari-kolme vuotta tuotannossa joudutaan käyttämään huonomaineista rikkihiiltä.

Koskilaiset saattavatkin lähiviikkoina tuntea nenissään, että vanhan Säterin koneet pyörivät taas.

- Kyllä tälle teollisuudelle on tunnusomainen tuoksunsa ja siitä ei päästä kokonaan eroon, ennen kuin rikkihiilestä luovutaan, toteaa tuotantojohtaja Juha Isoherranen.

Ensimmäiset paalit maailmalle tammikuun lopulla

Ensimmäisten kuitupaalit lähtevät täältä Valkeakoskelta maailmalle jo tammikuun loppupuolella, jos isoja, ikäviä yllätyksiä ei tule.

Lähes 40 vuotta kuitua tehnyt, eläkkeelle parin vuoden päästä jäävä prosessimies uskoo, että kuitua tehdään Valkeakoskella vielä pitkään.

- Kyllä minä uskon että tämä vielä pyörii - sen jälkeen kun minäkin lähden, Kortejärvi naurahtaa.

Kuitutehdas työllistää Valkeakoskella parisataa ihmistä

Lähteet: YLE Tampere / Ulla Meriläinen