Vanhasen jääviysepäily poliisitutkintaan

Entisen pääministerin Matti Vanhasen jääviysepäily siirtyy poliisitutkintaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tehnyt asiasta ratkaisunsa. Päätös oli muodollisesti yksimielinen, mutta valiokunnan keskustalaiset jäsenet jättivät pöytäkirjaan lausuman, jonka mukaan poliisitutkintaa ei olisi tarvittu. Vanhanen ei itse halua kommentoida asiaa.

talous
Yle

Vanhasen (kesk.) epäillään olleen jäävi, kun hän päätti hallituksessa Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n tukien jakamisessa. RAY:ltä rahaa saanut Nuorisosäätiö antoi rahaa Vanhasen presidentinvaalikampanjaan.

Asiaa alkaa nyt tutkia keskusrikospoliisi. KRP selvittää, onko Vanhanen syyllistynyt tahalliseen tekoon tai törkeään huolimattomuuteen asiassa. Lopullinen päätösvalta asiassa kuuluu eduskunnalle, joka voi halutessaan viedä asian valtakunnanoikeuteen, jossa syyttäjänä toimisi valtakunnansyyttäjä.

Vanhasen nykyisen työnantajan Perheyritysten liiton puheenjohtaja Anne Berner sanoo, että poliisitutkinta ei vaikuta Vanhasen työsuhteeseen. Bernerin mukaan yhteistyö Vanhasen kanssa on sujunut hyvin ja työt jatkuvat.

Keskustalaiset jättivät lausuman

Perustuslakivaliokunta teki asiasta muodollisesti yksimielisen päätöksen. Kansanedustaja Hannes Manninen (kesk.) jätti kuitenkin pöytäkirjaan lausuman, jonka mukaan poliisitutkintaa ei olisi tarvittu, vaan valiokunta olisi voinut tehdä ratkaisunsa jo olemassa olevan tiedon perusteella. Tähän lausumaan yhtyivät kaikki valiokunnan keskustalaiset jäsenet eli Hannu Hoskonen, Tuomo Hänninen ja Elsi Katainen.

Manninen sanoi pitäneensä kuitenkin tärkeänä, että päätös oli muodollisesti yksimielinen, koska valiokunnan enemmistö oli sen kannalla. Siksi asiaa ei viety äänestykseen.

Manninen esitti myös huolensa siitä, ettei asiaa ehditä polisiitutkinnan vuoksi käsitellä tämän eduskunnan aikana.

"Kynnys tutkinnan aloittamiseen matalalla"

Mannisen toiminta sai ymmärrystä sekä valiokunnan puheenjohtajalta Kimmo Sasilta (kok.) että varapuheenjohtajalta Jacob Södermanilta (sd.). Heidän mielestään Mannisen näkemyksessä oli paljon perusteltua asiaa.

Sasi perusteli tutkinnan aloittamista muun muassa sillä, että oikeuskansleri ja valtakunnansyyttäjä olivat sitä halunneet. Hän sanoi pitävänsä tutkintaa myös valiokunnan jatkotyön kannalta helpompana. Hän korosti, että kynnys tutkinnan aloittamiseen on hyvin matala.

Sasi sanoi pitävänsä todennäköisenä, että asia ehditään käsitellä vielä nykyisen eduskunnan aikana.

Lähteet: YLE Uutiset