Sarimari Suutari luo Pyörteelle uutta nostetta

Kajaanilainen somistaja Sarimari Suutari on uusien haasteiden edessä. Hän voitti syksyllä Kajaanin Edun koordinoiman ideakilpailun Kajaanin Kuurnassa sijaitsevan Pyörteen tilan käytöstä. Pian on aika kokeilla ideoita käytännössä.

Somistus, somistajat
Sarimari Suutari
Sarimari Suutari luottaa Pyörteen tilan tulevaisuuteen.YLE / Jukka-Pekka Räsänen

Suutarin päällimmäisenä ideana on Pyörteen tilan yritysvetoinen pyörittäminen. Toiminnan on tarkoitus olla ympärivuotista.

- Lisäksi tarkoitus on kunnostaa tilan metsiä ja peltoja arvoiseensa kuntoon. Sehän on niin vanha ja arvokas tila, että sitä kannattaa yrittää pitää hyvänä, Suutari huomauttaa.

26-vuotias tuleva yrittäjä on elänyt syksyn ja alkutalven aikana jännittäviä hetkiä. Vuokrasopimus on nyt varmistumassa, mutta kaupungin kanta tilan vuokraamiseen oli hämärän peitossa joulukuun puoliväliin saakka.

- Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, kun aamun lehden aukaisin ja luin asiasta. Jos ei olisi lehteä tullut, en tietäisi tästä varmaan vieläkään, Suutari nauraa.

Teemoja ja ideoita riittää

Vuokrasopimuksen lopullinen allekirjoittaminen tapahtuu tammikuussa. Kaupungin on tarkoitus vuokrata Pyörteen tila 11 vuodeksi eteenpäin.

- Tämän 11 vuoden aikana pistetään kaikki likoon ja näytetään mitä meillä on näytettävää, Sarimari Suutari sanoo intoa puhkuen.

Suutarin omien sanojen mukaan teemoja ja ideoita Pyörteen tilan tulevaisuuden varalle riittää. Jossain vaiheessa tilan pelloilla on esimerkiksi tarkoitus järjestää koko kylän kulotustalkoot.

Tapahtumat tulevat olemaan todennäköisesti myös hyvin kulttuuripainotteisia.

- Toivottavasti saadaan paljon kainuulaisia bändejä ja solisteja. Ja mahdollisesti pidetään jonkinlaista "open mic" iltaa, jossa he, joilla ei ole vielä sopimuksia pääsisivät näyttämään omat taitonsa, Suutari paljastaa.

Kaikki ovat tervetulleita

Suutari arvelee osan tapahtumista olevan niin erikoislaatuisia, että niihin tarvitaan aivan oma asiakaskuntansa.

- Me emme sulje ovia miltään ryhmältä tai ihmistyypiltä, hän korostaa.

Suutari on saanut perheeltään niin hyvää kannustusta yrittäjyyteen, että toivoo myös siskojensa lähtevän mukaan tilan pyörittämiseen tavalla tai toisella.

- Vanhemmat ovat olleet yrittäjiä koko pienen elämänsä. Varmaan äidinmaidosta on tullut tämä yrittäjyys, hän arvelee.

Lähteet: YLE Kainuu / Jukka-Pekka Räsänen