Lahden Alatorilla iso valo-operaatio

Valokaupungiksi haluavan Lahden Alatori on elänyt pimeyden aikaa. "Kävelykeppi-tyyppisistä" pollarivalasimista kolmetoista on ollut pimeitä ja vain viidessä on loistanut valo. Keskiviikkona lamppuja vaihdettiin urakalla kun kaupunginpuutarhuri hämmästyksekseen kuuli keskeisen puiston "mustasta ajasta".

Lahti
Kaksi miestä korjaa rikkinäisiä lamppuja.
Alatorin lamppuja vaihdettiin keskiviikkona illansuussa urakalla. Pimeitä lamppuja oli kolmetoista ja ehjiä vain viisi.YLE / Risto Lasila

Lahden Alatori on kaupungin ydinaluetta. Sen puiston katulamppuvalaisimet muutettiin joitakin vuosia sitten lasipollatyyppisiin isoihin kupuihin.

Mutta Alatorin lamput eivät ole loistaneet. Noin 20 valaisimesta vain viidessä on ollut valo, muut 13 ovat roikkuneet pimeinä kävelykeppityyppisessä ripustuksessaan.

Keskiviikkona Alatorilla järjestettiin operaatio kun valoista huolehtiva Lahti Energia komensi aliurakoitsijan "lampputalkoisiin". Urakasta saatiin vasta osa tehtyä.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen ihmetteli, miksi keskeisessä puiston lamput ovat sammuksissa.

Alatorilta mallia Mukkulaan?

Suunnittelija Antero Talja Lahti Energialta kertoo, että Alatorin valoratkaisu on ollut yksi esimerkki Lahden valoista.

-Alatorin valaisintyyliä mietittiin äskettäin myös Mukkulan kartanon seudulle, mutta se ei sinne lopulta sopinut.

Lahdessa on tehty isoja valoremontteja kun Karjalankatu ja Vesijärvenkatu ovat saaneet uuden valaisun. Lahti on 80-luvulta saakka, silloisen kaupunginjohtaja Seppo Välisalon ideasta alkanut ripustaa valoja ja valoteoksia talviajaksi, pimeyttä karkottamaan.

Talviaiheiset Aleksanterinkadun ylle ripustetut valoteokset suunnitteli aikanaan Lahdessa vaikuttanut taiteilija Tapani Aartomaa. Näin Lahti on ollut yhtenä "valokaupunkina" Jyväskylän ja Tampereen ohella.

Myös Lahden Radiomastoilla on omat valoleikkinsä ja värinsä. Kauppatorin väriään vaihtavat valopilarit ovat myös osa kaupungin valoilmettä.

Nyt Lahdessa on meneillään kolmessa kohteessa ledivalojen asennus alikulkutunneliin Keijupuistossa sekä kevyenliikenteen väylälle.

Saksalassa Leppäkadulla kokeillaan myös uusia valoja, kertoo suunnittelija Antero Talja. Asennustyöt saadaan valmiiksi tammikuun aikana.

Lähteet: YLE / Lahti