Taitoluistelun lupausten tähtäimessä olympialaiset

Taitoluistelun Suomen mestaruuskisoissa loistaneet Bela ja Beata Papp treenaavat jäällä jo haave olympialaisista mielessään. Kanadan Vancouverissa asuvat Pappin sisarukset elävät taitoluistelun ehdoilla. Heidät houkutteli jäälle perheen kokkolalaissyntyinen äiti.

urheilu
YLE / Petri Kuikka

15-vuotias Beata otti joulun alla SM-kisoissa naisten sarjassa hopeaa heti Kiira Korven jälkeen, 16-vuotias Bela nappasi puolestaan hienon vapaaluistelunsa ansiosta Suomen mestaruuden miehissä. Hyvien sijoituksien takana on osin valmentaja-äiti, mutta myös urheilijanuorten arki on pyhitetty luistelulle.

- Heti koulun jälkeen, noin kello kahden aikaan suunnataan jäähallille. Jääharjoittelun päälle treenaamme vielä oheisharjoituksia, muun muassa salilla. Kotiin ehditään joskus iltaseitsemän tai kahdeksan aikaan, kertoo Bela Papp.

Opiskelun ja taitoluistelun yhdistäminen on sisaruksille jo arkipäivää. Jäällä vierähtää noin 10 tuntia viikossa ja lisäharjoituksiin kuluu vielä lisätunteja. Vancouverin harjoitusolosuhteita Bela ja Beata kehuvat. Jääaikaa järjestyy riittävästi.

Mestaruudesta uutta intoa

SM-mestaruus antoi Belalle itseluottamusta tuleviin nuorten maailmanmestaruuskisoihin.

- Tähtäsin kolmen parhaan joukkoon, mutta en odottanut voittoa. Nappiin mennyt vapaaohjelma ratkaisi kisan, myhäilee Suomen mestari.

Belalta puuttuneet aikuisten kansainväliset kilpailunäytöt pudottavat nuoren kuitenkin EM-kisakoneesta. Silti tilanne ei jäänyt kaivertamaan.

- Mulla on mahdollisuus päästä vielä aikuisten MM-kisoihin, jos Pohjoismaiden mestaruuskisoissa kukaan ei ylitä luistelemaani pistemäärää, Bela kommentoi.

Molemmat kertovat kehityskohteikseen hypyt. Beatalta puuttuvat repertuaarista vielä flippi ja lutzi, kun taas Bela haaveille onnistuvansa kolmois-kolmois-hypyssä ja kolmoisakselissa.

Tulevaisuuden haaveet ovat selvät.

- Talviolympialaiset Venäjän Sotsissa. Sinne tähdätään!

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa