Rovaniemen purettava keskuskeittiö korvattaneen uudella

Purettava Rovaniemen monitoimikeittiö korvataan todennäköisesti rakentamalla uusi keskuskeittiö. Sekä hajasijoittaminen muihin kaupungin keittiöihin tai kaiken keskittäminen yhteen superkeittiöön on hylätty. Tätä mieltä on kaupungin ruokapalvelupäällikkö Marja-Kaisa Huotarinen.

keittiöt
Rovaniemen ruokapalvelupäällikkö Marja-Kaisa Huotarinen
Ruokapalvelupäällikkö Marja-Kaisa Huotarinen aloitti työssään Rovaniemellä, kun keskuskeittiötä rakennettiin.YLE Marjukka Talvitie

Huotarinen sanoo, että näillä näkymin korvaavan keittiön rakentaminen näyttää todennäköisimmältä.

Vielä pari kuukautta sitten vaihtoehtona oli kaikkien Rovaniemen kaupungin 90 keittiön keskittäminen yhteen supersuureen keittiörakennukseen. Sen rakentaminen maksaisi reilusti toistakymmentä miljoonaa euroa.

- Asiaa ei ole käsitelty vielä virallisesti, mutta siitä on kerrottu hyvin avoimesti. Voisi sanoa, että on syntynyt yleinen mielipide, jonka mukaan tällainen superkeittiö on riskitekijänä. Siinähän kaikki valmistettaisiin samassa paikassa.

Huotarinen: Myöskään hajasijoittaminen ei käy

Myös kolmas vaihtoehto ei käy eli nykyisen Ounaskosken koulukorttelissa Maakuntakadulla sijaitsevan keittiön hajasijoittaminen nykyisiin keittiöihin.

- Maakuntakadun keittiön hajasijoittaminen olemassa oleviiin kaupungin muihin keittiöihin on taas kustannuskysymys eli silloin ollaan menossa metsään.

Huotarinen korostaa, että korvaavan keittiön rakentaminen on hyvin todennäköistä.

Sijainti ratkennee ensi vuonna

Huotarisen mukaan uuden keskuskeittiön sijainti on vielä auki, mutta todennäköisesti se rakennetaan keskustan ulkopuolelle, koska arvokkaat keskustatontit on varattu muuhun käyttöön. Sijainti pyritään ratkaisemaan ensi vuonna.

Onko uusi uljas Maakuntakadun keittiön korvaava keskuskeittiö nykyistä nykyaikaisempi?

- Kylmätilan osuus tulee olemaan hyvin paljon suurempi. Kun elintarvikkeita käsitellään, niin ne voidaan käsitellä kylmässä.

- Lisäksi kylmävalmistustekniikkaa hyödyntäen samoja laitteita voidaan käyttää vaikka kahdeksan tuntia päivässä. Käyttö ei rajoitu vain muutamaan tuntiin päivässä, mikä tilanne on tällä hetkellä joissakin kaupungin keittiöissä. Uudessa keittiössä laitekapasiteetti suurenee.

"Aluksi surimme menetystä kovasti"

Vieläkö keittiön henkilökunta haikailee menetettävän Maakuntakadun monitoimikeittiön perään?

- Ei oikeastaan. Tähän on hiljalleen kypsytty. Kyllä sitä aluksi surtiin tosi kovasti. Mutta nyt olemme sopeutuneet tähän ajatukseen, Huotarinen sanoo hieman haikeutta äänessään.

Vuonna 1999 valmistunut noderni keskuskeittiö ja Ounaskosken koulurakennuksia puretaan YIT:n muutaman vuoden kuluttua rakentamien Kiela-kerrostalojen tieltä. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan lokakuussa äänestyksen jälkeen.

Rovaniemellä käytiin pitkään kiistaa arkkitehti Ferdinand Salokankaan suunnittelemien koulurakennusten purkamisesta ja säilyttämisestä..

Lähteet: YLER Lappi / Matti Mykkänen