Lahti ei pääse irti imagostaan

Lahti yltää imagoltaan ja vetovoimaisuudeltaan suurista kaupungeista vasta sijalle yhdeksän. Tapio Enlund pohtii suunvuorossaan mastokaupungin huonoa mainetta.

Suunvuorot
Seuraavaksi voidaankin lahtelaisittain keskustella siitä rumentaako teräväpiirtolähetinmöykky Lahden maisemakuvallista radiomastoa.YLE / Markku Lähdetluoma

Taloustutkimuksen mukaan suomalaiset muuttaisivat mieluiten Tampereelle, jos ylipäänsä siis muuttaisivat. Tampereen imago ja vetovoimaisuus asuinkaupunkina on aivan ylivertainen esimerkiksi Lahteen nähden.

Tuossa samaisessa kyselyssä Lahti on nimittäin vasta sijalla yhdeksän. Kaikki tykkäävät menestyjistä – niinpä ei ollut yllättävää, että pirkanmaalaisissa viestimissä taloustutkimuksen selvitys ylsi uutisiksi saakka, mutta päijäthämäläiset ohittivat selvityksen tykkänään.

Sitkeässä on maine niin hyvässä kuin pahassakin. Kun leima kerran lyödään otsaan, niin helpolla se ei puhdistu. Suomalaisten silmissä Tampere saa pisteitä etenkin sijainnistaan sekä kunnallisista palveluista.

Mutta ei kannata hävetä. Paasikiven sanoin maantieteelle emme voi mitään, joten se siitä sijainnin paremmuudesta. Ihmettelen vain sitä kuinka tässä muuttohalukkuusselvityksessä vastaajat tietävät Tampereen kunnalliset palvelut muita kaupunkeja paremmiksi, vaikka eivät niitä palveluja ole käyttäneetkään?

En silti väitä, että nuo palvelut Lahdessa olisivat hyvät saatikka sitten paremmat kuin toisaalla. Henkilökohtaista vertailukohtaa ei ole. Lahdessa Suomen suurista kaupungeista halvimmalla tuotetut terveyspalvelut taas kertovat ihan jostain muusta kuin palvelujen laadusta.

Eipä silti. Taloustutkimuksen uusin imagoselvitys ei ole lahtelaisille järjin suuri yllätys, pettymys kylläkin ainakin päättäjille. Samanlaisia ovat aiemmatkin kyselyt olleet, ja kova yritys on täällä ollut keskinkertaisen imagon kohentamiseksi.

Mielikuvat vain sattuvat olemaan vaikeasti ja hitaasti muutettavissa. Eräässä selvityksessä takavuosina listattiin menestyvät urheiluseurat, lajina erityisesti jääkiekko, sekä kulttuuri keskeisiksi tekijöiksi, kun paikkakunnan vaihtoa suunnittelevat perheet miettivät minne lähteä.

Nyt meillä on Suikkasen sirkus, heillä putoamisen kiekkoliigasta välttänyt Ilves ja vain hieman paremmin sijoittunut Tappara.

Lähteet: Yle Lahti / Tapio Enlund

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus